Turistička sezona u Trebinju se produžila, pa je i u neobično toplom i sunčanom oktobru jug Srpske bio pun turista.

turisti-foto-d-colovic.jpg

U Trebinje je prošlog mjeseca dnevno stizalo i po 10 autobusa onih koji su željeli posjetiti znamenitosti ovog dijela Hercegovine, a hotelski kapaciteti su bili popunjeni.

Prema podacima trebinjske Turističke organizacije, u 9 mjeseci ove godine registrovano je oko 80.000 noćenja, što je za dva odsto više nego u istom periodu 2018. godine, koja je bila rekordna po broju posjeta.

Direktor trebinjske Turističke organizacije Marko Radić kaže da očekuje da ova godina bude bolja od prošle i da se nada da će uspjeti da ostvare brojku od 100.000 noćenja. – Uplata boravišne takse je povećana u odnosu na prošle godine, a broj posjeta Turističkom informativnom centru povećan je za 30 odsto – ističe Radić.

Najviše turista je bilo iz Srbije, zatim iz Turske, Grčke i Francuske, a protekle ljetne sezone povećan je broj dolazaka kineskih turista. Turistička organizacija Trebinja nastavlja učešće na međunarodnim sajmovima turizma, koje smatraju veoma značajnim za privlačenje gostiju. Krajem sedmice sa Turističkom organizacijom RS predstaviće se u Solunu, a zatim putuju i u Varšavu. – Prvi put ćemo Trebinje predstaviti u Grčkoj.

Pripremili smo propagandni materijal na grčkom jeziku. Biće predstavljeni i proizovdi „Hercegovačke kuće“, koja posluje u okviru trebinjskog „Agrarnog fonda“.

S obzirom na broj veliki broj Grka koji dolaze kod nas nadamo se da će se predstavljanje juga Srpske u Grčkoj nastaviti i narednih godina – navodi Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje.

U Varšavi će turistička ponuda Trebinja takođe biti predstavljana prvi put. – Poljaci dolaze u Trebinje, ali mnogo više posjećuju gradove u Federaciji BiH, Sarajevo, Mostar, Međugorje. Ovo će biti prilika da pokažemo da smo blizu i da imamo šta ponuditi. Očekujemo i pomoć turističkih agencija kako bi i veći broj poljskih turista obilazio ovaj dio Srpske, a imaćemo i vodiča za poljski jezik – najavljuje Radić. Sa „Hercegovačkom kućom“ i „Gradom sunca“ trebinjska Turistička organizacija predstaviće se polovinom novembra i na banjalučkom jesenjem sajmu.

Hari Mata Hari za Novu godinu

Trebinje se sprema i za novogodišnje i božićne praznike, kada, po tradiciji, jug Hercegovine napune turisti, uglavnom iz susjednih zemalja. Ove godine očekuje se i znatno veći broj gostiju, jer će na trebinjskom trgu u novogodišnjoj noći nastupiti regionalna zvijezda Hari Varešanović. Hotelijeri kažu da će, prema sadašnjim procjenama, smještajni kapaciteti biti puni, jer su rezervacije za najluđu noć već počele