Republički štab za vanredne situacije - Foto: RTRS
 
Republički štab za vanredne situacije održao je danas sjednicu na kojoj je razmatrao epidemiološku situaciju u Republici Srpkoj, te konstatovao da je pogoršana epidemiološka situacija u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju i Istočnom Sarajevu.

Shodno epidemiološkoj situaciji, Republički štab produžio je dosadašnje mjere za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj do 18. marta, saopšteno je iz Birao Vlade za odnose s javnošću.

Republički štab je izdao naredbu gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije u gradovima i opštinama gdje je pogoršana epidemiološka situacija, da hitno preuzmu sve mjere iz svoje nadležnosti po pitanju suzbijanja širenja virusa korona i da o tome, u narednih 48 časova, obavijeste Republički štab.

Republički štab u narednih nekoliko dana organizovaće sastanke sa svim komandantima gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije na kojima će oni izvijestiti Štab o preuzetim mjerama i aktivnostima na suzbijanju pandemije virusa korona na teritoriji opština i gradova.

Republički štab za vanredne situacije danas je izdao i naredbu Stručnom operativnom timu (SOT) da intenzivira rad shodno pogoršanju epidemiološke situacije u Republici Srpskoj. Ovo se odnosi na stalno zasjedanje, prikupljanje izvještaja od gradskih i opštinskih štabova, analiziranje i pripremanje informacija, te redovno izvještavanje Republičkog štaba za vanredne situacije.

U prethodnih 24 časa, u Republici Srpskoj na virus korona je testirano 1.188 uzoraka, a infekcija je potvrđena kod 407 lica (34 odsto od testiranih).

Najveći broj zaraženih starosti je od 30 do 49 godina.

U Republici Srpskoj, zaključno sa današnjiom danom, slučajevi virusa korona registrovani su u 62 lokalne zajednice.

Ukupan broj lica smještenih u bolnice na današnji dan je 731, od toga u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 302, a u ostalim bolnicama 429.

Na respiratoru je 65 lica (37 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, 28 u ostalim bolnicama).