Sastanak rukovodstva SNSD-a sa koalicionim partnerima - Foto: RTRS
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je na sastanku rukovodstva ove stranke sa koalicionim partnerima ocijenjeno da Republika Srpska ide u dobrom smjeru i da je bezbjednosno i politički stabilna.

- Mi smo uradili mnogo kada je riječ o ekonomiji, realizaciji infrastrukturnih projekata, ali i ostalih stvari značajnih za jačanje Srpske. Republika Srpska se stalno razvija, jača i ide naprijed od kada je ova koalicija na vlasti - rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska danas bezbjedna i stabilna, bez obzira na događaje poput ubistva u Prijedoru, te da je upravo stabilna bezbjednosna situacija doprinijela tome da ovaj slučaj bude riješen u kratkom roku, odnosno da budu uhapšeni osumnjičeni.

- Ostajemo posvećeni bezbjednosti i sigurnosti, želimo stabilan dom za sve u Srpskoj - poručio je Dodi i dodao da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj podržava policiju u brobi protiv svih vidova kriminala.

On je naveo da će svakog ponedjeljka biti održavani sastanci sa koalicionim partnerima.

Dodik je istakao da je na današnjem sastanaku vladajuće koalicije u Srpskoj dogovoreno da će na predstojećim opštim izborima nastupiti zajedno, odnosno da će imati zajedničke kandidate za inokosne funkcije.

Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da Republika Srpska nema nikakve planove koji bi eventualno ugrozili bezbjednosnu situciju, te da nema razloga za pojačano prisustvo EUFOR-a ili drugih snaga u BiH.

On je poručio da se Srpska zalaže za poštovanje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je rekao i da je ekonomija Republike Srpske stabilna, navodeći da su u posljednja tri mjeseca učinjeni znatni pomaci, te da će plate dalje rasti.

Govoreći o odnosima Rusije i Ukrajine, Dodik je ponovio da Republika Srpska neće pristati na uvođenje sankcija Rusiji i da je potrebno zadržati neutralan stav o ovom pitanju.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da ova stranka i vladajuća koalicija ostaju privrženi zaključcima koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je veoma značajno to što je potvrđen stav o poštovanju zaključaka NSRS. On je dodao da ova stranka i koalicija podržava neutralnost o pitanju rusko-ukrajinskog sukoba, te da je protiv uvođenja sankcija Rusiji jer građani Srpske to ne žele.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istakao je da je međunarodni pritisak najsnažniji u posljednje tri godine, ali da Republika Srpska, uprkos tome, ostaje u procesu vraćanja otetih nadležnosti.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić naveo je da BiH mora zadržati neutralnost o pitanju Rusije i Ukrajine i da nipošto ne smiju biti uvedene sankcije Rusiji koja je garant Dejtonskog sporazuma, odnosno mira u BiH.

Generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić rekao je da koalicija ostaje posvećena zajedničkom djelovanju i nastupu na izborima.