Restaurisan spomenik Njegošu u Trebinju - Foto: RTRS
Nakon petnaestak dana restauracije, spomenik Njegošu, pod platanima u Trebinju, vraćen je na svoje mjesto.

Obnovu spomenika uradili su stručnjaci Republilčkog zavoda za zaštitu klulturno-istorijskog i peirodnog nasljeđa Republike Srpske, po nalogu iz Gradske uprave.

Naime, nakon više od osam decenija statua visoka 177 centimetara, bila je oštećena zbog uticaja vremena, a postojalo je i nekoliko oštećenja od gelera nastalih usljed granatiranja grada od strane hrvatske vojske 1992. godine.

 

 

Od pet rupa, sanirane su četiri, a jedna, ona na knjizi koju Njegoš drži u ruci, je ostavljena kao podsjećanje na te ratne događaje.

Spomenicima rađenim od bronze najviše štete atmosferski uticaji, ptičiji izmet sa okolnih stabala, kao i fizička oštećenja, kažu stručnjaci.

Stavljen je novi sloj patine i pozlatom ispisana slova Njegoševog imena koja su i pri prvobitnoj izradi bila boje zlata, ali su vremenom izblijedjela.

Na inicijativu Jovana Dučića, spomenik Njegošu u Trebinju podignut je 1934. godine uz podršku kralja Aleksandra. Bio je u to vrijeme prvi i jedini spomenik Njegošu u svijetu i već 88 godina jedan je od zaštitnih znakova Trebinja.

Autor spomenika je vajar Toma Rosandić.