Dejan Ristić (Foto: Ministarstvo kulture i informisanja) - Foto: Facebook
Direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić rekao je da su imali najavu da će se pojaviti sporan tekst o Jasenovcu, te naveo da David Goldman, potpisan kao autor sramotnog teksta u izraelskom listu "Džeruzalem post" ne postoji i da je stvarni autor žena iz zemlje u susjedstvu Srbije.

- David Goldman ne postoji, znamo ko je autor, odnosno autorka, da budem precizan, iz neposrednog susjedstva Srbije, malo zapadnije od nas, i znamo da autorka zna da mi znamo njen identitet i već smo reagovali i nekim drugim kanalima - rekao je Ristić za RTS.

On je naveo da je Muzej žrtava genocida imao nekoliko mjeseci ranije informaciju da će se sporan tekst o Jasenovcu pojaviti u nekom od svjetskih medija, te da su, čim su primijetili da je objavljen u "Džeruzalem postu", odmah reagovali.

- Odmah smo stupili u kontakt sa rukovodstvom "Džeruzalem posta" i rekao sam im da je tekst obična "svinjarija". Tražio sam da se odmah ukloni, tako da smo mi uradili jedan tekst, koji je bio objavljen i najavljen na naslovnoj strani sa izvinjenjem - istakao je Ristić.

On je naglasio da su brojni svjetski naučnici nakon pojavljivanja teksta dali podršku Muzeju žrtava genocida, Srbiji i srpskom narodu u iznošenju istorijske istine i činjenica o Jasenovcu.

- Obratilo nam se, Muzeju žrtava genocida, nekoliko zapadnih i američkih univerziteta sa molbom da dostavimo "Goldmanov" tekst i naš odgovor kao primer koji mogu koristiti na predavanjima kako se suprotstaviti pseudonauci i zlonamernoj reviziji istorije - rekao je Ristić.

Izraelski list "Džeruzalem post" izrazio je duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Davida Goldmana u kojem je osporavan broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac i istakao da se revidiranje istorije ne smije dozvoliti.