Đajić, Dodik, Cvijanovićeva i Stanivuković

Slučaj "Opoziv" ne bi bio samo okršaj između Draška Stanivukovića i šefa SNSD u Banjaluci Vlade Đajića, nego bi bio i svojevrsna borba unutar SNSD, a posebno u opozicionim redovima.


To za Srpskainfo kažu politički analitičari s kojima smo razgovarali nakon što je Gradski odbor SNSD pokrenuo potpisivanje peticije protiv gradonačelnika, s ciljem potencijalnog referenduma o opozivu Stanivukovića.

Politički analitičar Velizar Antić smatra da u priči oko opoziva Draška Stanivukovića ima nekoliko nivoa.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Prije svega, tu je nivo unutar samog SNSD, gdje je očigledno da postoje dva viđenja oko ovog pitanja. Dodik, koji je neprikosnoveni autoritet u ovoj stranci, protiv je opoziva, dok s druge strane Vlado Đajić, kao predsjednik najvećeg, banjalučkog odbora stranke, i ljudi oko njega već duže vrijeme izlaze sa ovom idejom. Poučeni lošim iskustvom sa opozivom gradonačelnika u Bijeljini, Dodik je svjestan da bi s neuspjehom opoziva i u Banjaluci dao dodatni vjetar u leđa opoziciji pred sljedeće lokalne izbore u zemlji. Dakle, Dodik ima širu sliku čitave Republike Srpske i izgleda da nije spreman da ulazi u rizik da opoziv ne uspije u Banjaluci – ocjenjuje Antić za Srpskainfo.

DODIK I STANIVUKOVIĆ KOČIĆEV ZBOR

S druge strane, dodaje on, Vlado Đajić posmatra samo nivo Banjaluke i izgleda da su poprilično uvjereni da imaju podršku naroda za ovu akciju. Antić tvrdi da ovim preuzima veliki rizik, jer u slučaju da opoziv ne uspije, sasvim je izvjesno da bi to bio kraj za Đajića ne samo na čelu banjalučkog odbora SNSD već i uopšte bavljenja politikom.

– U čitavoj priči biće jako zanimljivo kako će se postaviti sve opozicione partije. Ovdje prije svega mislim na Narodni front Jelene Trivić, kao i Listu za pravdu i red Nebojše Vukanovića. Ukoliko ove dvije partije podrže opoziv gradonačelnika, veoma je izvjesno da će opoziv i uspjeti. Međutim, u tom slučaju obje ove partije dolaze u situaciju da podržavaju SNSD, a da idu protiv kandidata opozicije. U svakom slučaju, ukoliko se zaista uđe u proces opozivaj biće jako zanimljivo kako će se pozicionirati ne samo političke partije, već kakvu će poziciju zauzeti i mnoge frakcije unutar tih partija – kaže Antić.