djeca-uz koronu.jpg

Prvi plač na desetine djevojčica i dječaka koji su na svijet došli u "kovid" odjeljenjima bolnica širom Republike Srpske ulio je nadu da, koliko god opasan, virus korona ipak nije zaustavio točak života.

Rode su tokom pandemije često navraćale u “kovid” odjeljenje najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, gdje su rođeni i jedni blizanci. Specijalista ginekologije sa akušerstvom iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Tanja Milić Radić istakla je za "Glas Srpske" da je na svijet stiglo osam dječaka i 12 djevojčica.

"Svi su hvala bogu dobro. Svaka trudnica koja je imala pozitivan test upućena je u 'kovid' odjeljenje gdje su obezbijeđeni svi neophodni uslovi za porođaj. S obzirom na to da i dalje ne znamo dovoljno o infekciji virusa korona, moramo voditi računa o pacijentkinji i bebi, ali i o ličnoj zaštiti", rekla je Milić Radić.

Naglasila je da su porodilje i u ovim uslovima zbrinute na najbolji mogući način, te da je slika iz porođajne sale drugačija samo u tome što zaštitni skafanderi, viziri i maske skrivaju lica ljekara i babica koje na svojim rukama dočekuju novorođenčad.

"Posebno je bilo teško raditi u svoj toj zaštitnoj opremi na plus 30 stepeni tokom ljeta, a zbog preporučenih mjera nismo smjeli uključiti klime, ali sve se to izdrži, jer birali smo ovaj, najljepši poziv na svijetu", poručila je Milić Radić. Pojasnila je da kada beba dođe na svijet u "kovid" odjeljenju majka vidi bebu ukoliko se prirodno porodila, ali ne može da je poljubi i zagrli.

"Bebu preuzima pedijatar i ona ide na odjel neonatologije jer se mora testirati. Ukoliko je beba negativna boravi sa zdravim bebama i nema kontakta dok i majka ne bude negativna na virus korona. Sve je to u svrhu zaštite zdravlja i majke i bebe", rekla je ona.

U "kovid" odjeljenju Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini na svijet je stiglo deset beba, dok je u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu obavljeno pet poroda. Prvi porod u "kovid" odjeljenju Univerzitetske bolnice u Foči obavljen je krajem jula.

"Prošle sedmice su rođene četiri bebe. Bilo je i prirodnih poroda i carskih rezova, ali je sve proteklo dobro", rekao je direktor te zdravstvene ustanove Radmil Marić.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u trebinjskoj bolnici Stanko Buha ističe za "Glas Srpske" da u proteklom periodu nije bilo poroda "kovid" pozitivnih trudnica u toj bolnici, ali jeste liječenja nekoliko njih. Poroda zaraženih trudnica nije bilo ni u zvorničkoj bolnici.

Prva beba u "kovid" odjeljenju Bolnice "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru na svijet je stigla prošle sedmice.

"Brzi antigenski test je pokazao da je porodilja pozitivna. Obavljen je porod u 'kovid' odjeljenju, a beba je bila negativna. Majka se oporavila, a ona i beba su otpuštene kući", rekao je direktor tamošnje bolnice Mirko Sovilj.

U "kovid" odjeljenje bolnice u najmlađem gradu Srpske rode su za devet mjeseci navratile četiri puta.

"Rođene su četiri bebe, dvije prirodnim putem, a dvije carskim rezom", rekao je direktor bolnice u Gradišci Rajko Dodik.