U tri osnovne škole u Trebinju u narednoj školskoj godini biće upisano jedno odjeljenje prvačića više, a najviše učenika, kao i do sada, krenuće u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u centru grada.


U tu školu u trebinjskom naselju Bregovi upisano je 118 đaka prvaka, dok će u područna odjeljenja u Lastvi, Ljubomiru i Dražin Dolu biti upisana svega četiri prvačića.
U druge dvije trebinjske osnovne škole smatraju da je nepoštovanje upisnih područja i ove godine dovelo do većeg broja učenika u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, dok je u njihovim školama manje prvačića.
Direktor Darko Jegdić kaže da škola nema ništa sa nepoštovanjem upisnih područja.
„To roditeljima odobrava Ministarstvo prosvjete na njihov zahtjev. Roditelji koji rade u centru grada, a žive u drugim naseljima, obično, traže da svoju djecu upišu u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj, jer im je lakše da ih dovode i odvode iz škole“ ,objašnjava Jegdić.
On ističe da će po novom zakonu, od školske 2018/2019. godine, takva odobrenja moći davati samo lokalna uprava, što će, možda, promijeniti situaciju.
U odluke lokalne uprave uzdaju se i u OŠ „Sveti Vasilije Ostroški“ u trebinjskom naselju Gorica. U toj školi biće tri odjeljenja prvačića, a upisano je šest đaka manje. U ovoj školskoj godini od 81 učenika prvih razreda bila su formirana četiri odjeljenja.
Direktor škole Milorad Nadaždin kaže da nepoštovanje upisnih područja dovodi do gubljenja radnih mjesta za učitelje.
„Lakše je raditi sa manje djece u odjeljenju, jer im se bolje prenosi znanje. Odobrenja resornog ministarstva da se djeca mogu upisati u školu u naselju u kome ne žive, znači i manje radnih mjesta za nastavnike u našoj školi“, objašnjava on.
Nadaždin napominje da je OŠ „Sveti Vasilije Ostroški“ jedina osnovna škola u Trebinju koja je realizovala prekogranični projekat sa jednom crnogorskom školom i da već rade drugi.
U OŠ „Vuk Karadžić“, u trebinjskom naselju Police, još je neizvjesno da li će naredne školske godine biti tri ili četiri odjeljenja prvačića.
U toj školi su nezadovoljni što je resorno ministarstvo dalo saglasnost da 16 učenika nastavu pohađa u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, iako, po mestu stanovanja, ne pripada toj školi.
Više prvaka u Bileći
Od pet hercegovačkih opština samo je u Bileći evidentirano više upisanih učenika u prve razrede. U školske klupe u septembru će sjesti šestoro mališana više.
Blic.rs/D.Čolović