Predsjednik skupštine Udruženja građana i privrede Hercegovine Rodoljub Drašković ozvaničio je danas početak radova na rekonstrukciji bivše Titove vile u Nacionalnom parku „Sutjeska“ na Tjentištu.


Drašković, koji je i predsjednik Koncerna „Svislajon“ finansiraće rekonstrukciju devastirane vile, koja je sagrađena 1979. godine, a nakon završetka posla ona će se ponovo naći u turističkoj ponudi ovog dijela Hercegovine.

Kako je istakao, ovim projektom želi da vrati stari sjaj Nacionalnom parku “Sutjeska“.

„Odlučio sam da investiram u Nacionalni park Sutjeska jer sam svjestan da to neće biti propala investicija. Mene lično emocije vežu za Sutjesku. Poslije završene gimnazije ovdje sam imao maturantsko veče, sjedio sam u Titovoj fotelji , želja mi je da, kada ovo izgradimo, ponovo sjednem u Titovu fotelju”, naveo je Drašković.

On je istakao da je obnovljena Titova vila biti nacionalno dobro i namjenjena u turističke svrhe.


“Napravićemo sinergiju između Nacionalnog parka i ‘Grada sunca’, gdje ćemo povezati mediteranski i kontinentalni turizam, uključuući sve ove sadržaje o kojima brine gospodin Pavlović izgradnjom novog hotela Sutjeska, čime ćemo Hercegovinu povezati kao turističku atrakciju jedinstvenu u Evropi”, naveo je Drašković.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović rekao je da je Vlada Republike Srpske na posljednjoj sjednici usvojila prijedlog da Drašković u cjelosti finansira ruiniranu Titovu vilu na Tjentištu.

„Na nama je da napravimo ugovor i ono što je najbitnije vila će ostati u vlasništvu Republike Srpske i to je jedan čin koji niko ne bi uradio nego gospodin Drašković”, naveo je Pavlović

On je istakao da će se rekonstrukcija raditi po projektu iz 1977. godine, kada je i počela izgradnja ovog objekta u kojoj je tadašnji predsjednik SFRJ boravio nekoliko puta.

“Kao što vidite to je bila ruševina. Počeli smo sa čišćenjem i krenućemo u projekat obnove. Vila će biti veća od 300 kvadrata”, naveo je Pavlović.

Titova vila na Sutjesci devastirana je za vrijeme posljednjeg rata.

RT