Ruska Gazeta o sastanaku Dodika i Lavrova (foto: screenshot / rg.ru) -
Ruska Gazeta objavila je tekst u kojem podsjeća na predstojeći sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, kao i na ekskluzivni intervju koji je Lavrov dao za Radio-televiziju Republike Srpske.

U tekstu pod nazivom "Milorad Dodik: Srbi su pod ogromnim pritiskom zbog dešavanja u Ukrajini", Gazeta podsjeća na Dodikovu najavu da će na sastanku sa Lavrovom u utorak u Beogradu razgovarati o pitanjima bilateralne saradnje, izgradnji gasovoda, termoelektrana i jačanju ekonomske saradnje.

Dodaje se da je Dodik naveo da je zadatak rukovodstva Republike Srpske da obezbijedi zaštitu srpskih interesa.

- Smatramo da u ovom trenutku to znači ostati neutralan. Ogroman je pritisak na nas, mnogi od nas imaju različita očekivanja, ali naša je dužnost da pružimo najbolja rješenja za naše ljude. I to ćemo učiniti - rekao je Dodik.

Gazeta podsjeća da je Dodik najavio i prisustvo Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, u okviru kojeg je 17. juna planiran sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Takođe, ruski list ističe da je, uoči ovako izuzetnog događaja za Balkan, šef ruske diplomatije dao detaljan intervju glavnoj urednici Informativnog programa Radio-televizije Republike Srpske Nadi Veletić.

Gazeta prenosi utiske Veletićeve iz Moskve.

- U kabinetu šefa ruske diplomatije vlada veliki profesionalizam. Osoblje je dalo sve od sebe da Lavrov da intervju za naš TV kanal. U Moskvi je ekipa RTRS-a srdačno i ljubazno primljena - navela je Veletićeva.