Kriza u Ukrajini - Foto: RTRS
Ruske snage tokom noći došle su sa zapadne strane do predgrađa Kijeva, gdje se vode ulične borbe. Vašington je ponudio evakuaciju ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom, koju je on odbio.

08.43 - Komesarijat za izbjeglice UN navodi da je više od 100.000 ljudi raseljeno unutar Ukrajine, a najmanje 50.000 je prešlo međunarodne granice, potvrđeno je za RTS.

08.27 - Pozitivno je odjeknula vijest da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, izjavio je novinar Danijel Simić, koji svakodnevno izvještava za RTRS.

08.23 - Roskosmos obustavlja saradnju sa Evropom na lansiranjima sa kosmodroma Kuru i povlači zaposlene iz Francuske Gvajane kao odgovor na sankcije EU, izjavio je generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin na svom Telegram kanalu.

- Kao odgovor na sankcije EU protiv naših preduzeća, "Roskosmos" obustavlja saradnju sa evropskim partnerima u organizovanju svemirskih lansiranja sa kosmodroma Kuru i povlači svoje tehničko osoblje, uključujući posadu za lansiranje, iz Francuske Gvajane - napisao je Rogozin u poruci.

08.19 - Ruska vojska uništila je 821 objekat ukrajinske vojne infrastrukture, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Kako je precizirao, uništeno je 14 vojnih aerodroma, 19 komunikacijskih punktova, 24 sistema PVO zaštite S-300 i "Osa", kao i 48 radiolokacionih stanica.

Istovremeno, ruska vojska oborila je sedam borbenih aviona ukrajinske vojske, sedam helikoptera i devet dronova.
Kada je riječ o kopnenoj vojsci, ruske snage eliminisale su 87 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila, 28 raketnih lansera, kao i 118 jedinica motorizovanih brigada. Takođe, ruska armija je uništila i osam borbenih brodova ukrajinske mornarice.

08.00 - Ruska vojska uspostavila je punu kontrolu nad ukrajinskim gradom Melitopoljom, saopštio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi Izvestija.

- Jedinice ruskih oružanih snaga uspostavile su punu kontrolu nad gradom Melitopoljom. Ruski vojnici preduzimaju sve mjere da obezbijede bezbjednost civila i isključe provokacije ukrajinskih specijalnih službi i nacionalista - rekao je Konašenkov.

Grad Melitopolj nalazi se na jugu Ukrajine.

07.47 - Fejsbuk je zabranio ruskim državnim medijima da se reklamiraju na ovoj američkoj društvenoj mreži, izjavio je šef protokola za bezbjednost Fejsbuka Natanijel Glajher, javlja agencija Tas.

- Sada zabranjujemo ruskim državnim medijima da plasiraju reklame ili da zarađuju uz pomoć naše platforme, bilo gdje u svijetu - poručio je Glajher.

On je dodao da su promjene u politici Fejsbuka već počele i da će se nastaviti.

07.20 - Oprečne informacije pojavile su se o tome ko ima kontrolu nad hidroelektranom u sjevernom dijelu ukrajinske prestonice.

Rojters je pozivajući se na Interfaks javio da su ruske trupe zauzele kijevsku hidroelektranu, a kasnije je ta informacija demantovana od strane ukrajinske strane koja tvrdi da i dalje ima kontolu nad hidroelektranom.

Hidroelektrana se nalazi u Višhorodu, na rijeci Dnjepar.

07.11 - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski poručio je u novoj video-poruci da neće položiti oružje i da neće napustiti Kijev.

- Nećemo položiti oružje, branićemo svoju zemlju - rekao je Zelenski u poruci snimljenoj ispred njegove kancelarije u Kijevu.

06.58 - U centru Kijeva se čuje granatiranje od ranog jutra, javlja Rojters pozivajući se na izjave svjedoka.

Agencija izvještava i da se vode borbe oko vojnog garnizona u centralnom dijelu ukrajinske prestonice.

06.47 - Konstantna mitraljeska razmjena vatre odvija se otprilike na području Trga pobjede, željezničke stanice, ulice Bogdana Hmeljničkog.

Istovremeno, kopnene snage javljaju da su ukrajinski vojnici u reonu metro stanice gdje su se vodile borbe sa ruskim snagama.

06.39 - Sekretar Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov rekao je da situaciju u Kijevu kontrolišu Oružane snage Ukrajine. Danilov je naveo da se u ovom trenutku u glavnom gradu Ukrajine vode aktivna borbena dejstva, prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

06.14 - Ruske i ukrajinske snage sukobile su se u subotu na periferiji ukrajinske prestonice dok su vlasti pozivale građane da pomognu u odbrani grada od napredovanja ruskih snaga u najgoroj evropskoj bezbjednosnoj krizi posljednjih decenija.