Institut Torlak (Foto: https://noviglas.info/) -
Delegacija ruskih stručnjaka, koja bi u Institutu "Torlak" trebalo da procijeni tehnološke i kadrovske kapacitete te istitucije za proizvodnju vakcine "Sputnjik", stigla je danas u Srbiju, rečeno je Tanjugu u kabinetu ministra za inovacije Nenada Popovića.

Oni su nešto poslije 12.00 sati sletjeli na beogradski aerodrom Nikola Tesla, a kako je najavljeno, sastanak delegacija Srbije i Ruske Federacije povodom uspostavljanja zajedničke proizvodnje vakcina biće održan danas u 15 časova u Palati Srbije.

Nakon sastanka, predviđene su izjave za medije.

Kako je ranije rekao ministar za inovacije Nenad Popović, ruski stručnjaci će utvrditi ima li uslova za početak proizvodnje vakcine "Sputnjik", čija prva faza podrazumeva dobijanje supstance iz Rusije, a punjenje u ampule, pakovanje i distribuciju u Srbiji, dok druga faza podrazumijeva pun ciklus proizvodnje u Srbiji.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je želja državnog vrha Srbije i Rusije da se proizvodnja te vakcine ostvari na Torlaku i da su o tome nedavno razgovarali predsjednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

On je rekao da bi prva faza mogla da krene u naredna dva - tri mjeseca. Takođe, naveo je da je planirano da kapaciteti proizvodnje vakcine budu toliki da zadovolje ne samo potrebe Srbije, već i regiona.