IMG_20231013_104829_resized_20231013_104908487.jpg (333 KB)

U Kulturnom centru Trebinje danas je počela četvrta konferencija o klimatskim promjenama pod nazivom „Klimatske promjene - rizici i zajedničko djelovanje u regionu“.

Stevan Bekan, direktor JU „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje zahvalio je svim učesnicima i istakao da je ove godine organizacija konferencije podignuta na još viši nivo.

„Učesnici su eminentni stručnjaci, profesori koji će govoriti na panelima. Očekujemo veoma značajne zaključke ove konferencije, posebno kada je u pitanju Trgovska gora”, naveo je Bekan.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da grad ima u planu, u saradnji sa nadležnim ministarstvom da radi na reciklažnom postrojenju na području Trebinja.

„To je ključan projekat, ne samo za naš grad, nego za region. Takođe, u prethodnom periodu smo slali dopise svim javnim ustanovama, koje imaju izvore grijanja koji ne priliče zaštiti životne sredine i u 70% ovih ustanova smo uspjeli riješiti taj problem. Sa Fondom za zaštitu životne sredine planiramo vidjeti koji projekti se mogu sufinansirati, do sada smo imali njivou podršku nadamo se da će tako biti i u budućnosti. Ono sto je naš cilj, jeste da kroz ovakve konferencije i slične projekte probudimo svijest kod ljudi o očuvanju životne sredine”, dodao je Ćurić.

IMG_20231013_104704_resized_20231013_104737147.jpg (212 KB)

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik je rekao da će na prvom panelu razgovarati o negativnom uticaju klimatskih promjena i na koji način se boriti sa istim, a tema drugog panela je problematika Trgovske gore.

„Svi ste upoznati sa tim da Hrvatska namjerava na Trgovskoj gori izgraditi odlagalište radioaktivnog otpada. Mi ćemo danas sa ovog mjesta poručiti da nećemo dozvoliti Hrvatskoj da ostvari taj plan, uvjeren sam da ćemo uspjeti u tome jer imamo mnogo časniji cilj, a to je odbrana našeg stanovništva i života 250.000 ljudi. Pokrenuli smo istraživanja na lokaciji u Novom Gradu o radioaktivnosti, Vlada Republike Srpske izdvojila je milion KM za te svrhe. Pored toga, mi ćemo otputovati u Ženevu da obrazložimo da Hrvatska ne poštuje nijednu od odredbi Evropske konvencije. Provode se brojne aktivnosti, na fakultetima širom Srpske i Federacije BiH održavaju se okrugli stolovi na temu Trgovske gore u koje je uključena akademska zajednica, gdje će stručnjaci iz te oblasti objasniti zašto ta lokacija ne ispunjava nijedan od sedam parametara i rezultat tih okruglih stolova će biti zbornik naučnih radova“, objasnio je Vipotnik.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđan Todorović kaže da su se danas na konferenciji okupili stručnjaci iz regiona, jer zagađenje ne smije biti tema samo jedne zemlje, već se mora posmatrati na regionalnom nivou.

„Pitanjem Trgovske gore ne smije se baviti samo jedna država, ugrožavajući samo svoje interese. Republika Srpska bi trebalo da razmotri opciju da odgovori recipročnim mjerama i da locira potencijalno odlagalište otpada na granici sa Hrvatskom, ako nemamo drugog izbora“, dodao je Todorović.

Organizatori četvrte konferencija o klimatskim promjenama su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske, Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci, Grad Trebinje i JU „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje.

IMG_20231013_104213_resized_20231013_104238679.jpg (304 KB)