Hram Svetog Save (foto: Pavle Kaplanec) -
Sveti arhijerejski sinod SPC na današnjoj sjednici donio je odluku, kako saznaje Tanjug, da se Sabor na kome će 18. februara biti biran novi patrijarh održi u kripti Hrama Svetog Save.

Tu mogućnost najavio je i mitroplit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom u intervjuu prije nekoliko dana, kada je naveo da se zbog epidemiološke situacije razmatra i opcija da Sabor bude održan u Hramu svetog Save.

Kako je tada istakao, to će biti prvi put da se Sabor održi na nekoj lokaciji van Patrijaršije i najavio da će na današnjoj sjednici Sinoda biti izbarano i ime monaha koji će iz jevanđelje izvući jednu od tri koverte sa imenom kandidata za novog patrijarha.

Po proceduri, prvo arhijereji biraju između sebe tri kandidata, a onda se izabrana imena stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači i monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Do sada su to bili kada su birani patrijarh Pavle i patrijarh Irinej, monah Antonije iz manastira Tronoše i otac Gavrilo iz manastira Lepavine.