Republika Srpska i Srbija su usaglasile mjere da se produži policijski čas tokom Vaskrsa i mole sve vjernike da to razumiju, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
- Pričali smo o Vaskrsu, činjenici da se nalazimo u vanrednim okolnostima i da ne smijemo zbog ljubavi koju imamo prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi da dozvolimo se ekspanzija virusa proširi zato što smo bili na neki način toleratni - rekao je Dodik u obraćanju javnosti.

Prema njegovim riječima, usaglašene su mjere u Srpskoj i Srbiji, odnosno moraće da se produži policisji čas i zabrana okupljanja radi sprečavanja ekspanzije virusa.

- Molimo sve vjernike da to razumiju. Imamo priliku da ljubav prema vjeri i Vaskrsu iskažemo u krugu porodice, a da se poštiju mjere koje vlasti donose. To je neophodno. Bez oklijevanja moramo da zabranimo kretanje i okupljanje - rekao je Dodik.

On je naveo da se vidi dobar primjer u Crnoj Gori, gdje SPC poziva vjernike da ne dolaze u hramove, gdje će sveštenici služiti, ali bez prisustva naroda.

- To je primjer. Važano je da nema okupljanja i da se eliminiše mogućnost širenja epidemije. To prilika da se i ostali predstavnici Crkve tako ponašaju - rekao je Dodik.

On je naveo da bi Republika Srpska u pogledu epidemije, bez pomoći Srbije, prošla daleko teže.

- Naši napori su se pokazali dobri, pravovremeno smo uveli prestanak rada škola, trgovnskih lanaca, hotela. Ali najznačjanija mjera je karantin na granici uveden za građane koji dlaze iz inostranstva. To je dalo najveće reuzltate. To ne smijemo ugroziti, zato treba da nastavimo sa svim mjerama države. Važni su svi ljudi, a važan je i Vaskrs - rekao je Dodik.

Sastanku je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.