IMG-099fb1f45bef97f0207072365099494b-V.jpg (120 KB)

Efikasno povezivanje obrazovanja i privrede u cilju unapređenja praktične nastave i njenog prilagođavanja potrebama tržišta rada, osnovni je cilj današnjeg Sajma obrazovanja i zapošljavanja koji se održava u trebinjskom Domu mladih.

Svoje djelatnosti predstavili su privredni kolektivi i ustanove, kao i dvije stručne srednje škole, a sajam je namjenjen srednjoškolcima u stručnim školama i učenicima završnih razreda osnovnih škola, koji biraju buduće zanimanje.

-Akcenat je stavljen na učenike devetih razreda osnovnih škola i njihove roditelje, kako bi se mogli upoznati sa zanimanjima koja nude srednje stručne škole - kaže direktor trebinjske Razvojne agencije Bojan Benderać.

On je naveo da je najveća potražnja na tržištu rada u Trebinju za građevinskim radnicima.

IMG-aab4c0797a8c05b64ccb23cf70e17311-V.jpg (104 KB)

Gradonačelnik Mirko Ćurić je naveo da je cilj predstaviti učenicima osnovnih škola zanimanja budućnosti u Trebinju.

-Već se pokazalo da projekti sa Razvojnom agencijom Trebinja i organizacijom „Helvetas“ daju rezultate. Nabavljena je oprema za Centar srednjih škola za smjer ugosititeljsvo, kao i za Tehničku školu za operatere na CNC mašinama, a kroz ovaj projekat ćemo nabaviti i informatičku opremu za Tehničku školu, kako bi praktična nastava bila na što boljem nivou- rekao je on.

Ćurić je podsjetio da je u ovoj školskoj godini, po prvi put, bio veći interes za upis u zanatske smjerove u srednjim školama, a cilj kome treba težiti je da se upisuje što više učenika na zanimanja koja imaju budućnost na tržištu rada.

IMG-82707d75a56a0791b392e5a0c7e608c6-V.jpg (113 KB)

Gradonačelnik Trebinja očekuje da će na taj način veći broj mladih naći zaposlenje u svom gradu.

Nedjeljka Ilijić direktorica Centra srednjih škola navodi da su najtraženija zanimanja medicinski tehničar, a već sljedeće školske godine u ovoj školi bi mogao biti otvoren smjer za ginekološko-akušerskog tehničara, jer tog kadra nedostaje trebinjskoj bolnici.

-Traženi su i kuvari i konobari, kao i zanimanja vezana za proizvodnju i preradu hrane, poput agroproizvođača i poljopirivrednog prerađivača. Sve smo to prepoznali zahvaljujući učešću u projektu „Moja budućnost“ zajedno sa gradskom upravom i Razvojnom agencijom. Opremili smo kabinete i učenici koja završe zanimanja vezana za ugostiteljstvo i turizam biće osposobljeni da rade posao za koji su se školovali- istakla je ona.

Ona je podsjetila da su učenici koji su prošle školske godine stekli zvanje pekar i poslastičar, uglavnom, našli posao.

-Ovakvi sajmovi doprinose upisnoj politici u srednjim stručnim školama, jer ne želimo da obrazujemo kadar koji će biti na birou za zapošljavanje- istakla je Ilijić.