Vera Sajić - Foto: SRNA
Od 1. juna režim ulaska u Njemačku biće znatno lakši, odnosno isti kao i prije pandemije virusa korona, pa će i državljani BiH moći putovati samo sa pasošem, izjavila je Srni generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić.

- Od 1. juna putnicima koji ulaze u Njemačku više nije potreban dokaz da su vakcinisani, oporavljeni ili testirani. Izuzetak od ovog čine područja visoke varijante viusa ili kako se to ranije zvalo kvalifikovana kao područja visokog rizika. Za sada za Njemačku nijedna zemlja nije klasifikovana kao visoko područje rizika - pojasnila je Sajićeva.

Sajićeva je precizirala da je Vlada Njemačke juče donijela uredbu o izmjenama i dopunama uredbe o ulasku u Njemačku koja će biti na snazi 1. juna do kraja avgusta.

Ona je navela da uredba koju je juče predstavio ministar zdravstva Karl Lauterbah tek treba da bude objavljena.

Sajićeva kaže da je ovu uredbu njemačka Vlada donijela budući da u ovoj zemlji infekcija virusom korona jenjava.

- Sada dominanta omikronska varijanta virusa korona uzrokuje manje tešku progresiju bolesti od prethodno cirkulišućih varijanti, poput delte. Stoga je njemačka Vlada odlučila da olakša ulazak - istakla je Sajićeva.

Ona je napomenula da će ubuduće kao dokaz o vakcinaciji biti dozvoljene i vakcine koje priznaje Svjetska zdravstvena organizacija, a ne samo one koje prihvata EU.

- To su sada i vakcine kao što su sinovak, sinofarm ili korona-vak kineskih proizvođača ili kovaksin indijskog proizvođača - napomenula je Sajićeva.

Na pitanje šta će ova nova uredba Vlade Njemačke značiti za državljane BiH, Sajićeva je rekla da će sada putovati kao i ranije.

- Putovaće na svu sreću kao i u vrijeme kada nije bilo virusa korona. Dakle obavezan je pasoš koji se mora pokazati na granici. Više neće biti ni čekanja, ni redova, niti vađenja testova bilo antigentskih, bilo pi-si-ar - kaže Sajićeva.