Otvaranjem Sajma meda i vina u Trebinju su počele Preobraženske svečanosti, organizovane povodom Svetog Preobraženja Gospodnjeg - krsne slave grada i Sabornog hrama.



Ovogodišnji Sajam okupio je više od 20 medara iz Hercegovine, romanijske regije i susjedne Crne Gore, kao i petnaestak trebinjskih vinara.
Direkor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina, koji je organizator manifestacije, izrazio je zadovoljstvo što je Trebinje i ove godine, uoči najsvečanijeg dana, ugostilo proizvođače meda i vina koji su postali brend ove regije.
Osim brojnih gostiju, Sajam meda i vina danas su obišli i generalni konzul Srbije u BiH Vladimir Nikolić i Jelena Tomašević, koja će večeras od 21.30 časova održati koncert na Trgu slobode.



Preobraženske svečanosti nastavljene su u 18.00 časova otvaranjem izložbi "Srpski sanitet 1914. i 1918. godine" u Kulturnom centru i "Industrija alata Trebinje", koja je otvorena u Muzeju Hercegovine, nakon čega je priređen koncert klasične muzike.
Na Preobraženje, sutra u 9.00 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg, a u podne u zgradi Gradske uprave biće priređeno lomljenje slavskog kolača, nakon čega je planirano polaganje cvijeća na spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine.

U krugu zgrade Policijske uprave Trebinje od 19.00 časova biće osveštano novoizgrađeno spomen-obilježje poginulim pripadnicima MUP-a Republike Srpske iz Trebinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a od 19.30 časova planirano je otkrivanje spomenika blaženopočivšem patrijarhu Pavlu ispred porte trebinjskog Sabornog hrama.
Nakon prazničnog večernja u 20.00 časova, svečana litija krenuće ulicama grada u 21.00 čas, a proslava Svetog preobražanja biće završena kulturno-zabavnim programom na Trgu slobode, kada će nastupiti trebinjske rok grupe "Krugovi u žitu" i "Industrija alata".
U Trebinje je stigao veliki broj gostiju iz Srpske i Srbije, a Preobraženskim svečanostima prisustvuje i šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur. U Trebinje sutra dolazi i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
SRNA