Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević izjavio je na konferenciji za štampu poslije pobjede Srbije nad Češkom na Svjetskom prvenstvu u Kini da napušta mjesto prvog trenera nacionalnog tima.sasa-djordjevic.jpg

Srbija je osvojila peto mjesto na Mundobasketu pobjedom nad Češkom 90:81, a u javnosti je poraz u četvrtfinalu od Argentine okarakterisan kao veliki neusjpeh, pošto je Srbija prema mnogim predviđanjima bila favorit za osvajanje medalje u Kini.

Đorđević je na čelu reprezentacije od 2013. godine, kada je preuzeo nacionalni tim od Dušana Ivkovića.

Srbiju je vodio na pet velikih takmičenja, a Svjetsko prvenstvo u Kini je prvo na kojem se Srbija nije plasirala u polufinale.

U Španiji na Mundobasketu 2014. godine Srbija je osvojila srebrnu medalju, baš kao i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine. Na Evropskom prvenstvu u Turskoj 2017. godine Srbija je takođe bila druga. Na Evrobasketu 2015. godine Srbija je osvojila četvrto mesto.

Đorđević je u klupskoj trenerskoj karijeri predvodio milansku Olimpiju i Beneton iz Treviza prije preuzimanja seniora Srbije, a od tada je još vodio ekipe Panatinaikosa od 2015. do 2016. godine i Bajern od 2016. do 2018. godine. U ljeto 2019. preuzeo je Virtus iz Bolonje.

Iza Đorđevića je i proslavljena igračka karijera, koju su obilježila dva istorijska pogotka za tri poena u posljednjim sekundama - za Partizan u finalu Kupa Šampiona 1992. godine i za reprezentaciju SR Jugoslavije na Evrobasketu 1997. godine protiv Hrvatske. 

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je šest medalja na velikim takmičenjima, a najupečatljivija je njegova partija iz finala Evropskog prvenstva 1995. godine.

Igor Kokoškov mogao bi da naslijedi Aleksandra Đorđevića na mjestu selektora košarkaške reprezentacije Srbije, pišu srbijanski mediji.

Nije  se reprezentacija Srbije vratila sa zlatnom niti nekom drugom medaljom iz Kine i dežurni kritičari obavezno su tu da nalaze mane, a sada je na njihovoj meti Saša Đorđević. Valjda bi to oni znali bolje...Samo, oni nikada ne mogu biti Sale nacionale.

Sale, legendo- hvala za sve lijepe trenuke koje si nam pružio u svim segmentima košarke u kojima si učestvovao!

I, srećno!