Zemlje regiona moraju maksimalno koristiti raspoložive potencijale za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, da uvežu politiku nauku i privredu, definišu zajedničke vizije, ciljeve i projekte – i na taj način afirmišu energetsku efikasnost i očuvanje prirodnih dobara.Ovo su neki od zaključaka dvodnevne razmjene znanja i iskustva prvog Samita energetike Trebinje, koji je danas završen u Kulturnom centru.samit-trebinje-energetika.jpg

Generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović, koji je novinarima predstavio zaključke naučnog odbora skupa, kazao je da su korišćenje obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost priča koja u regionu treba da dobije punu afirmaciju i krupniji zamah.

„Data je posebna važnost i promjenama na strani potrošnje, što je i vizija energetske budućnosti Evrope, u smislu ušteda korišćenjem pametnih tehnologija“, kazao je Petrović.

On je istakao da je struka dala poseban akcenat i na ukrupnjavanje tržišta električnom energijom i poslovanje berzi u ovom regionu.

Naučni odbor skupa apostrofirao je i potrebu intervenisanja u pravnu legislativu da bi se ubrzali i olakšali projekti privatno-javnog parnterstva i kako bi se osnažio investicioni zamah na zapadnom Balkanu, jer je procjena učenika, napomenuo je Petrović, da u svim zemljama ovog regiona ima mnogo kočnica u legislativi.

Petrović je ocijenio da će ovaj regionalni samit imati snažne i dalekosežne poruke, dodajući da zaključci naučnog odbora skupa, još uvijek u nacrtu, u narednih petnaestak dana treba dodatno da se razrade i konkretizuju, kako bi mogli da obavežu institucije BiH i drugih zemalja Balkana.

„Potrebno je ukrupniti ovaj region kako bi se mogli oduprijeti globalizaciji koja je oko nas, da možemo biti energetski stabilni i da tu stabilnost osjećaju i privreda i građani. Kroz tranziciju nismo baš odradili sve elemente da bi našli adekvatan odgovor na tržišnu ekonomiju koja je oko nas i da bi bili na pravom mjestu“, zaključio je generalni direktor „Elektroprivrede RS“, koji je i koorganizator Samita energetike u Trebinju.

Prvi Samit energetike Trebinje SET 2020 oko teme „Energetska budućnost zapadnog Balkana“ okupio je preko 400 učesnika iz BiH i zemalja regiona, a o problemima i izazovima sa kojima se ovaj dio Evrope suočava na polju energetike razgovarano je na devet tematskih panela.