Samit energetike  u Trebinju - Foto: RTRS
"Samit energetike Trebinje 2022" /SET/ počeo je danas u Trebinju i okupio je gotovo sve čelne ljude elektroprivreda iz regiona, a otvaranju prisustvuje i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
 

Teme Trećeg samita su dekarbonizacija energetskog sektora zapadnog Balkana, uloga elektroprivreda u tranziciji energetskog sektora u regionu, razvoj gasovodne infrastrukture u regionu u funkciji bezbjednosti snabdijevanja.

- Imajući u vidu da će SET 2022 na jednom mjestu okupiti gotovo sve najznačajnije kompanije iz energetskog sektora regiona, to će biti i idealno mjesto za ostvarivanje novih poslovnih partnerstava i prezentacije proizvoda i dostignuća - navodi se u saopštenju SET-a.

Otvaranju je, pored premijera Viškovića, prisustvovao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Samit će trajati do petka, 18. marta, a na skupu će u deset odvojenih panela učestvovati oko 70 vodećih stručnjaka iz zemlje i regiona.

 

Samit energetike u Trebinju
 

Na panelima će biti riječi i o poremećaju cijena električne energije na tržištu, izazovima dalje liberalizacije tržišta električne energije u regionu, balansiranju energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu, izazovima uvođenja sistema trgovanja emisijama /ETS/, energetskoj efikasnosti, 4D trendovima u energetici, razvoju infrastrukture za elektromobilnost, uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

Prvog dana biće održan panel "Putevi i dinamika tranzicije elektroprivreda u regionu".

Na panelu će govoriti generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović, član uprave "Hrvatske Elektroprivrede" Petar Sprčić, generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Admir Andelija, izvršni direktor za ekonomske poslove "Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne" Drago Bago.

Govornik će biti i direktor sektora za strategiju "Elektroprivrede Srbije Aleksandar Jakovljević", predsjednik Odbora direktora "Elektroprivrede Crne Gore" Milutin Đukanović, direktor za razvoj i investicije "ESM S Makedonija" Blagoj Gajdardžiski i direktor "HSE Slovenija" Viktor Vračar.

Samit će biti održan u organizaciji "Elektroprivrede Republike Srpske", grada Trebinja i preduzeća "SET" Trebinje.

Pokrovitelji ovogodišnjeg trodnevnog samita su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i "Elektroprivreda Crne Gore".