U prostorijama Elektroprivrede RS u Trebinju danas je održan radni sastanak direktora ovog mješovitog holdinga Luke Petrovića i njegovih saradnika sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Stašom Košarcem.

ers-kosarac-2.jpg

Učesnici sastanka bili su jednoglasni da je predstojeći Samit energetike Trebinje – SET 2020. koji će se održati 5. i 6. marta biti izuzetna prilika da se afirmišu elektroenergetski potencijali Republike Srpske, ali i grada Trebinja.

Prema riječima Luke Petrovića, generalnog direktora Elektroprivrede RS, Samit će u najvećoj mjeri biti posvećen pitanju berze električne energije, energetskoj efikasnosti, energetskoj budućnosti Zapadnog Balkana i potencijalima energetskog sektora Republike Srpske, kao i digitalnoj transformaciji Elektroprivrede RS i procesa u Elektroprivredi.

„Stručnjaci, investitori, predstavnici nevladinog sektora i međunarodnih institucija, ali i donosioci odluka, imaće priliku da razgovaraju o energetskoj geopolitičkoj perspektivi regiona, obnovljivim izvorima energije, ali i nizu drugih tema“, rekao je Petrović.

„Ovakav jedan samit treba da pošalje snažnu poruku da potencijali koji su već izgrađeni na ovim prostorima, ne samo u RS, treba da budu dodatno, zajednički iskorišteni za dobrobit građana, što do sada nije bio slučaj. Naši potencijali su usko iskorišteni i mogu se mnogo kvalitetnije iskoristiti, upravljanjem i ekspolatacijom svih izgrađenih kapaciteta, kako bi benefiti bili veći“, rekao je Petrović.

On je izrazio želju da će sa prezentacijom potencijala RS i razvojnih mogućnosti ostvariti značajni rezultati kako bi Elektroprivreda RS zauzela značajnije mjesto u energetici na Balkanu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić se zahvalio na ukazanom povjerenju ovom gradu za organizaciju jednog tako značajnog samita.

„Ovo je idealna prilika da se prezentuju i ostali trebinjski potencijali - ne samo energetika, prije svega mogućnosti kongresnog turizma“, rekao je Ćurić.

„Organizacija Samita i svega što on donosi su rezultat predanog rada menadžmenta ERS, baziranog na jasnim perspektivama razvoja energetskog sektora RS. Energertika može biti 'top' sektor i postoje naši kapaciteti u RS , odnosno BiH, da uskoro postanemo regionalni centar diskusije kako bi se na najbolji mogući način razvijali energetski potencijali“, rekao je sa ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Stašom Košarcem.

„Postoji spremnost da se na temelju iskustava iz zemalja regiona brojna pitanja strateški definišu na ovakvim samitima. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će upotpunosti podržati ovaj Samit i očekujemo korisne zaključke, koji će poslužiti svima da budu sastavni dio energetskih politika u zemljama regiona“, rekao je Košarac i dodao:

„Postoje otvorena pitanja kada govorimo o takozvanom 'trećem energetskom paketu' i najiskrenije očekujem da se upotpunosti integrišu i artikulišu interesi svih važnih činilaca u BiH kako bi ispoštovali direktive Evropske unije u tom domenu da ne bi bilo ograničavajućih elemenata za razvoj energetskih potencijala“.

Podsjetimo, prvog dana samita planirana je plenarna sesija Regionalna energetska geopolitička perspektiva i tri panela: Sigurnost snabdevanja energijom regiona, Stanje tržišta energije jugoistočne Evrope i Šema finansiranja energetske efikasnosti u Jugoistočne evrope.

Drugi dan će obilježiti panel o budućnosti obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu, na kojem će se razgovarati o njihovim prednostima i nedostacima u odnosu na fosilna goriva, dok se veoma zanimljive diskusije očekuju na panelima o digitalizaciji mreža i gradova, kao i o novim rješenjima za sisteme daljinskog grijanja.