Njegovo visokopreosveštenstvo episkop crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je u vaskršnjoj poruci da sva istorija čovječanstva, čovjeka kao razumnog bića, i svo ljudsko iskustvo i nauka potvrđuju da su postojale i postoje samo dvije vrste ljudi: oni koji vjeruju u Boga i time u vječni život i vječni smisao čovjeka i svijeta, i oni koji vjeruju u smrt i time u ništavilo svijeta i čovjeka, konačni besmisao svega postojećeg.
Mitropolit Amfilohije - Foto: Novosti.rs

Mitropolit crnogorsko-primorski istakao je da je sva ljudska čežnja za Bogom, i time za vječnim smislom svega postojećeg, vjera u Boga, zadobila svoju punoću i savršenstvo u ličnosti "raspetog za život svijeta i vaskrslog iz mrtvih Hrista Bogočovjeka".

- U ovoj našoj vaskršnjoj poruci slobodni smo da podsjetimo našu vlast zajedno sa svim ljudima dobre volje i na zavještanje svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Cetinjskog dragocjeno za iscjeljenje od još opasnijeg i dugoročnijeg virusa bezakonja, što se tiče pitanja crkvene imovine i ugroženih prava Crkve Božije - rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je naveo da su ideologija sadašnje vlasti i njena "nauka" zasnovane na bezbožnoj bogomržnji i revolucionarnoj bratomržnji koja je trovala i truje čitava pokoljenja.

Mitropolit Amfilohije je istakao da je plod toga i usvojeni bezakoni zakon kao i nastavljanje nasilja nad Božijom Crkvom u ime demokratije i evropskih vrijednosti.

- Upravo to je ono što je probudilo narod kroz litije u Crnoj Gori, kome je to nasilje dogorelo do nokata i vaskrslo u njemu istinsko junaštvo i čojstvo. Litije su bile i ostale poziv na bogoljublje i bratoljublje, poziv na pomirenje braće, iskupljenje od bogoubistvenih i bratoubistvenih dioba, kako dinastičkih i plemenskih, tako i od ideoloških partizansko-četničkih, i od svega onoga što se od njih rodilo u nama - navodi vladika.

Mitropolit Amfilohije ističe da u tom duhu i zajednička borba protiv ovog virusa dobija duhovni i moralni značaj kako kod nas tako i u čitavom svijetu.

- Mi, ljudi vjere u Vaskrsenje i Život vječni, učimo se da ne tražimo od Boga ono što može dati čovjek i ljudsko znanje, ono što je čovjek svojom naukom otkrio u tvorevini Božijoj - rekao je on.

U vaskršnjoj poruci mitropolit Amfilohije je istakao i da je epidemija virusa korona ukazala na to koliko je čovjek slabašno biće, što pokazuje panika koja je od njega uhvatila ljude i narode.

- Međutim, sve što se događa, događa se po Božijoj volji i po Božijem dopuštenju. Ova pandemija može biti shvaćena i kao osveta prirode zbog nasilja koje čovjek vrši nad njom, zloupotrebljavajući je svojom samoživošću. Zbog toga što čovjek upotrebljava i svoje bogodane sile i darove kao i samu prirodu – na bogoprotivan način - kaže vladika Amfilohije u vaskršnjoj poruci.

Prema njegovim riječima, čovjek svojim nemoralom i nečovječnošću pretvara svijet "u Sodomu i Gomoru koji postaju Mrtvo more - mjesto trijumfa smrti".

- Nama koji vjerujemo u Boga, u pobjedu života nad smrću, koji se pričešćujemo tijela i krvi Hristove, to jest Boga ljubavi, evo prilike da produbimo svoju vjeru i vjernost Hristu raspetom i vaskrslom i da shvatimo Hristove riječi - poručio je mitropolit Amfilohije.