Trebinjski imam Sadmir Mustafić javnost je u petak obavijestio, putem društvenih mreža, da je zajedno sa svojom porodicom doživio neprijatnost u Trebinju.

-Sinoć je trebinjska mladost, njih trideset, i muško, i žensko, do 01:30 sati pjevala pod mojim prozorom: "Ne volim te Alija, zato što si balija" i o Draži, četnicima, Srebrenici, itd. Svoje ptičiće sam probudio bojeći se da ih kakva flaša o prozor ne probudi i ne ostavi traumu - objavio je Mustafić na Twitteru.

Trebinjski imam obavijestio je , takođe putem društvenih mreža, da je sa ovim slučajem upoznata policija koja ih je, napisao je imam, rastjerala. Pogledajte samo neke od komentara na njegovu objavu na Tviteru ili na klix.ba

sadmir-objava.jpg

I osuđujemo svaku vrstu huliganstva, a posebno ovakvog načina ponašanja.Takve, u Trebinju rijetke situacije, dužne su da rješavaju nadležne institucije.

Ono što je tema današnjeg teksta jeste posljedica ovakvog obraćanja imama javnosti i sve ono što je uslijedilo nakon toga.

Trebinjski imam generalizuje trebinjsku mladost. Ne znamo kako je izbrojao sve te nevaspitane osobe, ali vjerovaćemo mu da ih je bilo 30. Ali, nećemo da je to bila “trebinjska mladost”, jer, prije svega, ne znamo ko su bili ti ljudi, a to potvrđuje i imam u komentarima na svoju objavu, objašnjavajući da ima snimak kamere, ali da se ne vidi jasno na snimku ko su. S obzirom da je Trebinje puno turista i omladine koja dolazi iz drugih gradova regije, regiona, svijeta, neozbiljno je , bez dokaza, tvrditi da je u pitanju mladost ovoga grada.

I ko god je to bio termin "trebinjska mladost" nije prikladan.

Trebinjci su oduvijek bili poznati kao dobri ljudi i domaćini, a ovaj grad prepoznat kao grad kulture i turizma.

Pojdinačnih slučajeva koji odudaraju od ove sredine ima, ali su rijetki i mnogo rjeđi nego u nekim drugim sredinama van Istočne Hercegovine.

Objava Sadmira Mustafića, trebinjskog imama, izazvala je “lavinu” pogrdnih komentara na društvenim mrežama. U nekim komentarima osjeća se gotovo mržnja prema stanovnicima Trebinja.komentar 1.jpg

Shvatamo da trebinjski imam koji nije rođen u Trebinju ne zna najbolje kakav su Trebinjci narod bili i ostali. Generalizovanje pojedinačnih slučajeva nije dobro i ne vodi ničemu, sem produbljivanju jaza i vraćanju na neka druga, izuzetno loša, vremena.

Vjerujemo da to nije bila namjera trebinjskog imama, i vjerujemo u našu mladost koja živi u gradu na Trebišnjici i gradu podno Leotara.

Oni koji su uznemiravali imama Sadmira Mustafića treba da budu sankcionisani, a nadležne institucije da učine sve da do ovakvih situacija više ne dođe.

A, trebinjski imam, naš sugrađanin, treba da malo bolje razmisli prije nego što se “širem auditorijumu” obrati na način na koji je to učinio ovoga puta.

Svojom objavom “raspirio” je nacionalnu netrpeljivost koju potvrđuju komentari na društvenim mrežama.

komentar 3.jpgkomentar 2.jpg

Trebinje i Trebinjci, sigurni smo, i dalje će biti predusretljivi i dobronamjerni. Nadamo se da naš sugrađanin, imam, Sadmir Mustafić više neće imati uznemiravanja i da će to da riješe oni kojima je to posao. Ovo je svojevrstan apel na sve- i na one koji su te noći uznemirili imama i njegovu porodicu , i nadležne organe koji treba da budu ažurniji, ali i na imama koji treba da širi mir i ljubav među ljudima.

I ne sumnjamo da to i čini, ali , ovoga puta, svojom objavom, vjerujemo nesvjesno, učinio je suprotno.