Šapić ostaje gradonačelnik Beograda

Odbornici Skupštine grada Beograda nisu večeras izglasali nepovjerenje gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću.

U tajnom glasanju učestovalo je samo 45 od 110 odbornika, za smjenu Šapića glasalo je 44 odbornika, dok je jedan bio protiv.

Za smjenu gradonačelnika potrebno je 56 glasova odbornika, a nova inicijativa za razrješenje gradonačelnika ne može da se podnese u narednih šest mjeseci.

Inicijativu za smjenu gradonačelnika podijnele su odborničke grupe Ujedinjeni, Moramo-Zajedno, DS i NS sredinom mjeseca.

Oni su optužili Šapića da je počinio niz krivičnih djela i da je zloupotrijebio službeni položaj zato što je počeo nadogradnju svog objekta na Bežanijskoj kosi, a da prethodno nije pribavio potrebne građevinske dozvole, da nije obustavio radove na objektu čak i pošto mu je građevinska inspekcija naložila da to uradi i na kraju, što je kao gradonačelnik Beograda legalizovao taj, kako tvrde, nelegalni objekat od 404 kvadrata.

Odborničke grup Ujedinjeni, Moramo-Zajedno, DS i NS tvrdi da Šapić više nema legitimitet i pravo da vodi Beograd, te da prijestonica zaslužuje boljeg gradonačelnika.

S druge strane, odbornici vladajuće stranke ističu da protiv Šapića ne postoji čak ni krivična prijava zbog nelegalne gradnje jer ju je Treće javno tužilaštvo odbacilo kao neosnovanu.

Odbornici SNS i SPS su, takođe, istakli da je veoma opasno nekog proglašavati krivim u sjedištima političkih partija, a van nadležnih institucija.