Sastanak u Trebinju - Foto: SRNA
Predstavnici udruženja komunalnih i uslužnih djelatnosti i privrednih komora Republike Srpske i Srbije istakli su na sastanku u Trebinju da su ciljevi u narednom periodu razmjena iskustava, zajedničko apliciranje na projekte i podizanje komunalnih i uslužnih djelatnosti na veći nivo.

Direktor Gradskog komunalnog preduzeća iz Trebinja Nedeljko Lambeta rekao je da je današnji sastanak prvi korak u saradnji dva udruženja i privrednih komora Srpske i Srbije.

- Ideja je razmjena iskustava, zajedno da apliciramo na određene projekte, fondove, pravna regulativa takođe da se promijeni. Sve komunalne probleme koje imaju Vršac, Beograd ima i Trebinje i Novi Grad. Želimo to sve da popravimo i dignemo na veći nivo - rekao je Lambeta.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" iz Beograda Marko Popadić ocijenio je da je ovo uspješan nastavak zajedničke saradnje.

- Najveći zajednički problem jeste što mora dosta da se radi na edukaciji. Moramo da radimo na procesu razvijanja reciklaže, da probudimo svest kod ljudi koliko je bitno da se otpad odlaže kako treba - rekao je Popadić.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Mile Petrović rekao je da je grad Trebinje na pravi način pokazao kako treba da izgleda grad i njegovo uređenje.

Sekretar Udruženja za komunalne djelatnosti Privredne komore Srbije Dalibor Joknić istakao je da je komunalni sektor vrlo bitan za neku državu, odnosno lokalnu samoupravu, dodavši da su neki od izazova u ovoj djelatnosti manjak radne snage i nedostatak novca.

- Sa druge strane imamo problem novca, on nije samo problematičan u komunalnom sektoru, ali je jako vidljiv. Tokovi novca su vrlo poremećeni ovom pandemijom, odnosno naplata je takva kakva jeste. Kompleteno rešenje je reformi komunalnog sektora - rekao je Joknić.