Saradnja Univerziteta u Istočnom Sarajevu i kineskog Univerziteta Đangsu

Univerzitet u Istočnom Sarajevu potpisao je petogodišnji sporazum o saradnji sa prestižnim Univerzitetom Đangsu iz istoimene kineske provincije, jednom od najprestižnijih naučnoistraživačkih ustanova u svijetu.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma, uz prisustvo potpredsjednika ovog kineskog univerziteta za međunarodnu saradnju profesora Caj Jingfeng, ambasadora BiH u Kini Siniše Berjana, predstavnika Vlade provincije Đangsu i stranih delegacija iz više evropskih zemalja, upriličena je juče u Nanđingu, glavnom gradu te provincije, koja ima 80 miliona stanovnika.

Sporazum je potpisan u okviru programa konferencije posvećene tehnološkoj saradnji i razmjeni Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, saopšteno je iz Ambasade BiH u Kini.

Sporazumom se, između ostalog, predviđa razmjena akademskog osoblja i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja, kao i učešće u projektima od obostranog interesa, a planirane su i međusobne posjete.

Realizacija potpisivanja sporazuma je uslijedila nakon detaljnog usaglašavanja konačnog teksta sporazuma između univerziteta potpisnika, sa posebnim fokusom na saradnju između poljoprivrednih, medicinskih, tehničkih, pravnih i ekonomskih fakulteta dva univerziteta, kao i katedri za sinologiju.

Ovim sporazumom proširuje se saradnja sa univerzitetima iz Srpske, s obzirom na to da je u prethodnom periodu i Univerzitet u Banjaluci potpisao sporazum o saradnji sa ovim čuvenim kineskim univerzitetom.

Univerzitet Đangsu, osnovan 1902. godine, ubraja se među 300 najboljih visokoobrazovnih institucija na svijetu prema vodećoj svjetskoj Šangajskoj listi rangiranja kvaliteta univerziteta.