Ledo i Sarajevski kiseljak postaju vlasnici Konzuma u BiH. Dug dobavljačima Agrokora najvjerovatnije će biti isplaćivan u narednih 48 mjeseci. Nakon sastanka sa povjerenikom hrvatske Vlade, iz Sarajeva i danas uvjeravanja da radnici ne treba da strahuju za radna mjesta.


Dokapitalizacijom Konzuma, Ledo i Kiseljak preuzimaju kontrolu nad ovom firmom u BiH. Otpuštanja radnika, uvjeravaju, ne bi trebalo da bude. Merkator, u međuvremenu, preuzima 83 prodajna objekta Konzuma.
"Preuzimanje dijela Konzuma neće uticati na buduće poslovanje Leda i sarajevskog Kiseljaka. Već je preuzeto 25 od 83 prodajna objekta Konzuma, a sve ove aktivnosti biće završene krajem septembra", naglasio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Povjerenik Vlade Hrvatske za koncern "Agrokor" Ante Ramljak rekao je da će dug dobavljačima biti otplaćivan, vjerovatno, u naredne tri do četiri godine.
"Prije tri mjeseca sam rekao da je moj fokus i prioritet BiH, a sada mogu reći da više nije, jer se sitaucija stabilizovala. To znači da ćemo dokapitalizovati `Konzum` i sa svježim novcem iz `Agrokora`smiriti situaciju sa dobavljačima", rekao je Ramljak novinarima.
Žarko Mikić, direktor banjalučke Vitaminke ističe da se nadaju se da će ova situacija povoljno riješiti.
"Čini se da sa njihove strane postoji jasan plan kako riješiti ovaj problem. Mislimo da je na pragu rješenje koje će očigledno potpisati većina dobavljača", dodao je Mikić.
Povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor kaže da banka pokušava naplatiti svoj kredit, i to imovinom koja se nalazi van Hrvatske. O tome, međutim, još nema detalja.
SRNA