Sarajlija pred Mont Everestom: Cvitanušić u "zoni smrti", naredni sati ključni
Triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić, koji je na ekspediciji na najviši vrh Azije i svijeta Mont Everest (8.848 metara nadmorske visine) trenutno se nalazi u takozvanoj "zoni smrti", kako je nazivaju alpinisti.

Alpinista Gafić Muhamed, jedina osoba s kojom je Tomo u kontaktu putem Garmin inReach satelitskog lokatora tokom završnog uspona na krov svijeta, kazao je da je današnji dan ključan za Tomislava.

"Sljedeća 24 sata će biti presudna za Tomu. Ako krene prema vrhu po oluji šanse su mu male. Ako bude predugo čekao ostaće bez rezerve kisika. Ostaje treće: Nada da će se cijeli univerzum ujediniti da mu pomogne", kazao je juče Gafić.

On je dodao da je Tomislav, u vrijeme zadnjeg javljanja (16:12, 15.05.) bio na 8.000m nadmorske visine, i na temperaturi od -40.

"Čekamo sljedeći update koji je najavio za sutra. Tomo je uradio sve što je do njega, spremao se danima i došao je nadomak cilja, spreman je za nimalo lak završni uspon do vrha na 8.850m. Univerzume, na tebe je red!", naveo je Gafić.

Sarajlija je, podsjetimo, na put prema krovu svijeta krenuo 31. marta, a u planirao je da se njegova ekspedicija vrati do 3. juna.

Put do vrha Mont Everesta vodi preko 18 pristupnih staza, a Cvitanušić je planirao da se u drugoj polovini maja popne na sam vrh.

Inače, kada se pređe 8.000 metara nadmorske visine, ulazi se u takozvanu zonu smrti.

Vazduh je toliko razrijeđen da je moguće da dođe do gušenja.

Oluje mogu učiniti nemogućim napuštanje šatora na period od nekoliko dana, spasavanja alpinista helikopterom su gotovo neizvodljiva.

Stopa smrtnosti iznosi četiri na svakih 100 koji stignu na vrh.

Iako se dugo fizički priprema za ovaj poduhvat, smatra da je ono što alpinista nosi u glavi presudno u pohodu na najviši vrh svijeta.