- Foto: RTRS
Savez logoraša Republike Srpske saopštio je da nema puta suživota i pomirenja, a ni države, ukoliko postoje oni koji podižu optužnice za obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, a sa druge strane su im okorjeli zločinci heroji, jer su ubijali srpsku nejač.

Saveza logoraša Republike Srpske poručio je to u ime svih logoraša koji su doživjeli zlostavljanje, mučenje, ubijanje od onih koji danas imaju obraz da se javljaju i budu protiv odavanja počasti viteškim borcima, miroljubivim ljudima koji su stali u odbranu srpskog naroda od pomućenog uma i zvjerskih namjera da zatru i ubiju sve što je pravoslavnog i srpskog roda.

- Za njih su ti humani ljudi krivi što su, zajedno sa srpskim narodom i njihovom vojskom, spriječili naum istrebljenja i uništenja - navodi se u saopštenju.

Iz Saveza ističu da su za zlonamjerni i neobjektivni Sud BiH, za udruženje "Žena-žrtva rata" iz Sarajeva okorjeli zločinci heroji, jer su ubijali srpsku nejač, žene, djecu i starce.

- Palili su i zatirali srpska ognjišta, za njih su heroji oni poput Nasera Orića koji je živim ljudima vadio oči, klao, sakatio sve one do kojih su došli, jer su bili Srbi. Za njih su heroji mudžahedini koji su igrali fudbal sa odsječenim srpskim glavama, za njih je heroj Alija Izetbegović koji je pozvao i obavljao smotru eskadrona smrti iz islamskih zemalja i davao im smjernice i naređenja kako da se ponašaju prema Srbima - navodi se u saopštenju.

Za njih su heroji oni koji su ubijali, mučili, silovali zarobljene Srbe u 126 logora samo na području Sarajeva, a posebno slučaj Tarčin, dodaju u Savezu logoraša.

- Taj isti sud upravo oslobađa i povlači optužnice za te i takve zločince pod velom nedostatka dokaza. Za sud nisu dokazi odsječene glave, izvađene oči, na stotine, hiljadu ubijenih i umrlih u logorima širom BiH usljed mučenja, batinanja, izglađivanja, silovanja - navodi se u saopštenju.

U Savezu smatraju da, a ako je to zemlja u kojoj treba da žive sa takvim sudom, te takvim odnosom prema srpskim žrtvama i ako je to put pomirenja i suživota, onda tog puta nema, a nema ni takve države.

U Višegradu se danas obilježava Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.