Povodom dešavanja na crnogorskoj granici juče, kada nije dozvoljen prelazak granice i ulazak u Crnu Goru Hercegovcima koji su krenuli ka Nikšiću na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog , oglasio se i Savez opština istočne Hercegovine. Saopštenje prenosimo integralno.trebinje-savez.jpg

"Sramotan je čin crnogorskih vlasti koje nisu dozvolile prelazak vjernog hercegovačkog naroda preko granice, koji je pošao u Nikšić da se pokloni i cjeliva mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

To je najveći svetac pravoslavni, srpski i hercegovački i nema građanina Hercegovine koji se nije poklonio Svetom Vasiliju u manastiru Ostrog. Nikada i niko se nije usudio to da im zabrani. Do sada!

Zato jasno poručujemo vlastodršcima Crne Gore da ko na crkvu udari, udario je na sve nas i takvi potezi ne mogu ostati bez odgovora jer su nedopustivi.

Ne damo našu crkvu i našu vjeru, naše svetinje i svetitelje, ma sa koje strane granice bili, a vi ih pokušavate privatizovati!

Imovina Srpske pravoslavne crkve ne smije se otimati, a čin crnogorskih vlasti je skandalozan! Na ovaj način trajno stavljate mrlju na čast i obraz našeg bratskog i nikad odijeljenog crnogorskog naroda.

Neka Vam je u pomoći Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški, pozivamo Vas da se urazumite i shavtite da razdvajate jedan narod, rušite jednu crkvu koja nam služi na ponos vijekovima!"