Savjet ministara BiH će u izvještaju o migrantskoj situaciji zatražiti od Predsjedništva BiH podršku za angažman pripadnika inženjerskih jedinica Oružanih snaga BiH, kao i većeg broja policajaca iz svih MUP-ova u BiH kako bi se zaštitio istočni dio granice, saopšteno je nakon sjednice.Razmatrana je nova Informaciju Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata.


Kako je saopšteno, u periodu od 26. marta do 1. aprila 2019. Službi za poslove sa strancima prijavljena su 482 nezakonita migranta. U istom periodu namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 459 osoba, a zahtjev za azil podnijelo je pet osoba.


– Prema Informaciji, Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 1. aprila 2019. godine prijavljeno je 3.805 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazalo je 3.446 osoba, a zahtjev za azil podnijelo njih 77. Najviše migranata je iz Pakistana (29,5 odsto), Sirije (11,9 procenata), Iraka 11,8, Alžira 10,7 i Maroka 8,9 odsto – saopšteno je iz Savjeta ministara.


Izvor Srpska info