Za ove djelatnosti u Srpskoj nisu potrebne fiskalne kase
BANJALUKA - Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o djelatnostima za čije obavljanje ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Djelatnosti za čije obavljanje ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja su vazduhoplovni prevoz putnika, u dijelu koji se odnosi na međunarodni saobraćaj, pružanje bankarskih usluga i usluga osiguranja, osim djelatnosti mjenjačnica, djelatnosti advokata koji su članovi Advokatske komore Republike Srpske.

Takođe, to su i djelatnosti kockanja i klađenja koje su obuhvaćene Računarskim sistemom Ministarstva finansija i na taj način se evidentira njihov promet i vrši nadzor, kao i djelatnosti vjerskih organizacija.

Obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja ne postoji ni za djelatnost prodaje poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na sopstvenim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima direktno krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seoskih i porodičnih gazdinstava, te prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na tezgama na tržnicama, na tezgama van tržnica i otvorenim prostorima.

Oslobađanja u uredbi se odnose samo za one djelatnosti kod kojih je način njihovog obavljanja specifičan, te je veoma teško provesti evidentiranje putem novih fiskalnih uređaja, što ne znači da u ovom oblastima ne postoji obaveza izdavanja računa definisanih materijalnim propisima i evidentiranja svih prihoda u poreskom smislu.