SDS-u zabranjen izlazak na izbore!

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH odbacila je prijavu Srpske demokratske stranke za učešće na lokalnim izborima koji se održavaju u oktobru ove godine.

Sa pet glasova članova CIK-a za odbacivanje prijave i jednim glasom protiv (Suad Arnautović) SDS-u je zabranjeno da učestvuje na izborima.

Na upravo završenoj sjednici CIK-a, obrazloženo je da SDS ne ispunjava propisane uslove zbog toga što je račun stranke za finansiranje kampanje otvoren na fizičko lice.

Kako navode iz CIK-a, u SDS-ovoj prijavi problematično je upravo to što je račun prijavljen na ime generalnog sekretara.

“Mi ne bismo mogli kontrolisati finansiranje političke stranke jer je račun na trećem licu. Treće lice je fizičko i ne radi u ime i za račun stranke već u svoje ime, a za račun stranke. To je ugovor o komisionu”, pojasnili su.

Istovremeno, CIK je odobrio učešće na izborima za 82 stranke među kojima su SNSD, US, DNS, NPS, PDP, NF Jelena Trivić itd.

Inače, Srpska demokratska stranka prijavila se za učešće na izborima kao SDS, ali i kao Srpska demokratska stranka-Volja naroda, prenose Nezavisne Novine.