239166.jpg (266 KB)

Na granici opština Gacko i Nevesinje lovci su pronašli sedam leševa divljih svinja, kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja, rekao je koordinator resora za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Negoslav Lukić.

Lukić je dodao da je u subotu potvrđeno i prisustvo virusa afričke kuge kod tri divlje svinje na području opštine Sokolac.

- Evidentno je da virus afrike kuge svinja cirkuliše među divljom populacijom i svakako da predstavlja opasnost i zahtijeva dodatne napore i oprez. Divlje svinje se mnogo kreću, pa samim tim i rizik je veći - rekao je Lukić.

On je istakao da su nadležne veterinarske organizacije zajedno sa veterinarskom inspekcijom i epizootiološkim timom Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" preduzele neophodne radnje da bi sanirali postojeća žarišta.

- Svi leševi divljih svinja su propisno zbrinuti, a teren adekvatno dezinfikovan. Brzina sanacije terena je veoma značajna u suzbijanju širenja bolesti - istakao je Lukić.