Set treci dan.jpg (353 KB)

Trećeg dana SET-a, održan je sedmi panel o regionalnom pristupu snabdijevanja gasom, naftom i ugljem u vrijeme energetske krize s osvrtom na proces dekarbonizacije u regiji.

Momčilo Antonić, direktor „Gas-RES“ Banjaluka je istakao da gasni sektor RS zavisi od nekoliko faktora.

„Od direktnog ugovora sa 'Gazprom Eksport', od buduće gasifikacije RS ali i dobrih odnosa sa snabdjevačima iz regiona, koji su diverzifikovaniji trenutno od RS. tj., naša diverzifikacija zavisi od diverzifikacije zemalja iz okruženja“, naveo je on.

Kaže da se cijena gasa stabilizuje.

„Prvi kvartal je imao pad od 10 odsto, na osnovu naftne indeksne formule vidimo da će u drugom kvartalu biti sniženje do 15 odsto. Neizvjesno je vrijeme u gasnom sektoru s obzirom da je Rusija glavni izvoznik prirodnog gasa za ovo tržište, ali mi se nadamo da će u narednom periodu biti stabilnije“, rekao je on.

RS, podvlači, ne oskudijava energentima.

„Možda imamo najkomotniju situaciju u regionu, opet je tu važan direktan ugovor 'Gas RES' sa 'Gazprom Eksport'. Mi u stopostotnom procentu dobijamo gas po naftnoj indeksnoj formuli tako da imamo najbolje cijene trenutno i imamo dovoljne količine gasa“, istakao je Antonić.

On je dodao da je SET u Trebinju jedan spektakularan događaj na kome učestvuju sve respektabilne kompanije iz energetskog sektora.

Aleksandar Ivanković, komercijalni direktor „Optima Group“ iz Banjaluke je naveo da je jako bitno, a to je nagovješteno i na današnjem panelu, izvući pouke iz energetske krize.

„Što veći portfolio budemo imali, što se više divezifikujemo, što više različitih energenata budemo koristi to će i privreda biti stabilnija. Mislim da zajedno možemo dovesti do toga da nikada više ne kažemo da li će zima biti hladna ili ne i da od toga zavisi hoćemo li imati struju, naftu ili dizel, nego sa poukama koje smo sačinili idemo naprijed i da napravimo neke izmjene“, naveo je on.

On je istakao da do 2030. godine RS treba da se orijentiše na ekološki prihvatljive ali jeftnije energente.

„Zaključak na panelu je bio da je najprihvatljiviji energent u tom smislu gas, koji je prepoznat i od strane EU kao takav, iako je fosilno gorivo, svrstava se u gorivo iz obnovljivih izvora, a paralelno sa tim da investiramo u razvoj infrastrukture, izgradnju solarne energije, vjetroenergije“, rekao je Ivanković.

On je istakao da je ovaj samit izrazito koristan i važan.

„Ponosan sam kao građanin RS da mi imamo jedan takav samit, na koji dolaze ljudi iz cijelog regiona“, rekao je on.

Nedeljko Elek, direktor „Sarajevo-gas“ Istočno Sarajevo, koji je bio jedan od panelista, je rekao da se mora ozbiljno razmišljati o gasifikaciji i novim projektima u RS, te da će zaključci na kraju samita biti vodilja šta će se raditi u svijetu energetike u naredne dvije godine.

Set treci dan 1.jpg (371 KB)