Aleksandar Šalenberg (foto: EPA-EFE / LAURENT GILLIERON) -
Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg ne isključuje mogućnost postepenog ukidanja sankcija Evropske unije Rusije.

On je istakao da bi Beč mogao da bude mjesto za pregovore o rješavanju sukoba u Ukrajini.

- Sankcije su fleksibilno sredstvo, ali to je još daleko. Nadam se zaista da ćemo se u nekom trenutku vratiti diplomatiji i da će ona biti uspješna - rekao je ministar u intervjuu za list Viener cajtung, odgovarajući na pitanje da li smatra da je moguće postepeno ukidanje sankcija Rusiji.

Šalenberg je dodao da su za pregovore "potrebne obje strane" i naglasio da bi Austrija mogla da bude platforma za pregovore s Rusijom, ukoliko "diplomatija postane dominantna snaga".

Šalenberg je, međuti, ocijenio da je trenutak za diplomatske pregovore "još veoma daleko" i podsjetio na to da vojna dejstva u Ukrajini i dalje traju.

Šalenberg smatra da bi eventualna odluka o potpunoj zabrani izdavanja viza Evropske unije Rusima bila greška.

- Važno je imati osjećaj za mjeru i ne pretjerivati. To bi bila potpuna obustava ulaska za svih 144 miliona Rusa - izjavio je on.

Šalenberg je dodao da je "Austrija sa svojom istorijom" odlično upoznata s ruskom stvarnošću, "geografija se ne mijenja, Rusija ostaje dio istorije i evropske kulture".

Šef austrijske diplomatije je, takođe, rekao da sankcije Evropske unije protiv niza ruskih državljana neće biti ukinute, a da će sporazum Rusije i EU o pojednostavljenom viznom režimu prestati da važi 12. septembra.

- Evropska unija je jedinstvena u vezi s tim pitanjem, sankcije neće biti promijenjene. Spisak fizičkih lica će takođe biti proširen bez izmjena - rekao je Šalenberg.

Krajem avgusta šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj je rekao da su zemlje EU postigle politički dogovor o potpunom ukidanju viznih olakšica za građane Rusije, ali da će određene kategorije ruskih državljana i dalje moći da dobijaju vize Evropske unije.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je izjavila da odluka EU o ukidanju sporazuma o uprošćenom viznom režimu predstavlja diskriminaciju i da je nerazumna.