Nikola Selaković (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC) -
Privremene institucije samouprave u Prištini su apliciranjem za članstvo u Savjetu Evrope još jednom dokazale da su neodgovornost i jednostranost princip njihovog funcionisanja, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Selaković je dodao da bi eventualni prijem Prištine u Savjet Evrope tu organizaciju doveo u koliziju sa osnovnim postulatima na kojima počiva, jer Priština konstanto krši prava Srba.

Selaković je naveo i da takav potez pokazuje da Priština nema iskrenu namjeru da kroz dijalog sa Beogradom dolazi do rješenja koja bi doprinosila stabilnosti i napretku regiona.

- Na ciničnu i apsurdnu opasku prištinske ministarke Donike Gervale Švarc da će Beograd podržati članstvo tzv. Kosova u Savjetu Evrope, mogu samo da odgovorim da ćemo razmisliti o takvoj mogućnosti onog trenutka kada postane moguće da se u Savjet Evrope učlanjuju pokrajine i regioni - rekao je Selaković za Tanjug.

On je istakao da će Srbija kao suverena zemlja, reagovati na odgovoran način, diplomatskim i političkim sredstvima, na odluku Prištine da bezobzirno prekrši Vašingtonski sporazum.

- Tako ćemo stati u odbranu ne samo svojih interesa, već i osnovnih principa međunarodnog prava. Prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope doveo bi tu organizaciju u koliziju sa postulatima na kojima počiva, jer kršenje ljudskih prava Srba i drugih nealbanaca na KiM je programska i ideološka konstanta u djelovanju ove i svih prethodnih vlada privremenih institucija samouprave u Prištini - dodao je Selaković.