Nikola Selaković  (Foto:Sputnik / Lola Đorđević) -
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocijenio je da je za 180.000 Srba koji žive u Crnoj Gori, ali i za cijeli region, važno da ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju protekne mirno.

Selaković je rekao da bi volio da 5. septembra na Cetinju sve prođe u "Božijem miru, poretku i dostojanstveno" jer je to važno za sve, prije svega za Srbe koji žive u Crnoj Gori.

- To su naša braća i sestre. Mi sa njima gajimo ista osećanja. Svakome želimo mir i onima koji su etnički Crnogorci i onima koji su etnički Srbi i uveren sam će se iznaći snage i mogućnosti da ustoličenje prođe onako kako treba - rekao je Selaković za Televiziju "Pink".

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Jaonikija zakazano je za 5. septembar na Cetinju.

Tome su se suprostavile opozicione stranke predvođene, prije svega Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića, nevladine organizacije i pojedinci, koje traže da se ustoličenje izmjesti sa Cetinja.

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da će se ustoličenje obaviti pod svodovima cetinjskog manastira, ali bez ranije planiranog svenarodnog sabora u želji da pruži maksimalan doprinos miru i stabilnosti Crne Gore i poštujući epidemiološke mjere.