korona2.jpg

Novi podaci Instituta za javno zdravstvo  Republike Srpske govore da je u posljednja 24 časa u Srpskoj otkrivena zaraza virusom korona kod 71 osobe. Čak 11 ih je iz istočne Hercegovine.
Po četiri u Trebinju i Berkovićima, dvije u Bileći, jedna u Ljubinju. Da se svi testiramo ko zna koliko bi ih bilo, ali testiranje se vrši selektivno.


Našoj redakciji javio se naš sugrađanin, Trebinjac, koji je bio u kratkom kontaktu sa jednom od zaraženih osoba. Kaže, u Higijensko- epidemiološkoj službi u Trebinju rekli su da ide u samoizolaciju 14 dana. Nisu , tvrdi, htjeli da ga testiraju, jer nema simptome.

Sam je, privatno, uradio test i negativan je, ali- da nije to učinio bio bi kući, možda zaražen možda ne, i potencijalno bio opasnost za svoje ukućane kojima epidemiolozi nisu ograničili kretanja tako da su i oni, potencijalno, mogli biti prenosioci zaraze. Želio je da ostane anoniman ,kaže, da ne bi imao dodatne probleme... I ko zna koliko je takvih slučajeva.

Stalno nas “bombarduju“  savjetima, preporukama, mjerama, a onda se neki od  tih koji nam sve to govore  prave nevješti kada se ti savjeti, preporuke, mjere "na njihove oči" krše.
Zašto uopšte govorimo o broju novozaraženih? Zašto donosimo mjere, preporuke?
Što sve to kada je, evo konkretno u Trebinju, evidentno da to gotovo niko ne poštuje. Ni distancu, ni ograničen broj okupljenih. I to je svugdje tako.
Ti koji nam „bruse mozak“ mjesecima unose paniku, sputavaju nas u normalnom životu treba da znaju da smo mi samosvjesna, inteligentna bića i da vidimo, čujemo, pratimo.
I oni koji su bili izuzetno odgovorni više se ne obaziru, jer vide šta se dešava oko njih.

Zato, nadležni- ili svi vi, i oni oko vas, poštujte to o čemu govorite ili jednostavno prestanite da naše živote , ionako komplikovane, dodatno komplikujete upozorenjima na koja se i sami oglušujete. Pravila treba da su ista za sve ili ćemo živjeti u ovoj pandemiji bez pravila.

I nema potrebe da se „prijeti“ kaznama, jer smo svjedoci da oni „povlašteni“ ne snose sankcije, a upravo su ti najviše i „bahati“.
Sve ove kontroverze samo stvaraju bunt kod „običnog“ naroda kome je dosta filozofiranja i praznih priča.
Dakle, svi vi koje smo mi birali da nešto u naše ime odlučujete uozbiljite se i odlučite šta je, kada je virus korona, najbolje za narod- bez selektivnog pristupa.