Džordž Semjueli (foto: youtube.com / SputnjikSrbijaVideo) -
Džordž Semjueli sa londonskog Instituta za globalnu politiku istakao je da je potpuno legitimno da neko preispita šta se desilo u BiH i Srebrenici, te ocijenio da će biti zanimljivo ako Rusija podrži stav Srba u BiH.

Semjueli je naveo da je odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da uvede zabranu "negiranja genocida" u Srebrenici loša ne samo za BiH, nego i za Evropu i slobodu govora.

- Ono što žele Incko i EU establišment, jeste da svi to samo prihvate kao dogmu, tvrđu nego u vrijeme srednjovjekovne crkve - rekao je Semjueli za Sputnjik, uz ocjenu da Evropa kao da se vraća u doba prije 17. vijeka i epohe prosvetiteljstva.

Prema njegovim riječima, ako Rusija snažno podrži stav Srba, nastaće dosta zanimljiva situacija, jer je Moskva dala niz oštrih izjava povodom onog što je Incko radio i o tome kako je njegov nasljednik Kristijan Šmit imenovan.

On je naveo da ni NATO, koji uvijek nastoji da se prikaže kao spasilac, više nije u poziciji kao ranijih godina, te ne smatra ni da bi rado ulazio u konfrontaciju s Rusijom, pokušavajući da upotrijebi silu protiv Srba u BiH.

- Nemaju oni danas stomak za to. Svijet je danas drugačiji - rekao je Semjueli i podsjetio da je Rusija danas jača, a da SAD imaju problem i sa Kinom, što je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena konačno shvatila.

Semjueli je istakao da Zapad insistira da su isključivo Srbi krivi za ratove, da su ih počeli, počinili sve ratne zločine, genocid, i od njih se očekuje da pognu glavu od stida, "pospu se pepelom" i izvinjavaju.

- Drugi aspekt je da je sve ovo put ka rastućoj netoleranciji i rastućem gušenju slobode govora. Mislim da je put kojim idemo krajnje opasan...To je očigledno totalitarna budućnost, jer je istorija toliko iskrivljena. Niko nema vlast nad istorijom da ne može da je ospori - rekao je Semjueli.

Napominjući da se NATO predstavlja kao "vitez u sjajnom oklopu" koji spasava muslimane u BiH i na Kosovu, Semjueli navodi da zapravo NATO nije briga za muslimane, jer su ih bombardovali u Libiji, Siriji, Iraku, Avganistanu, ali se u Evropi, zato što je to zgodno, prave da su na strani muslimana.