Alen Šeranić - Foto: RTRS
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske upozorio danas na porast broja oboljelih i punjenje kapaciteta u bolnicama u Srpskoj.

Ponovio je današnji apel medicinskih radnika koji mole građane da se pridržavaju mjera i preporuka kako bi zaustavilo širenje pandemije virusa korona.

- I dalje je isti trend kad je u pitanju odnos pozitivnih lica u odnosu na broj testiranih. Važno je istaći da od osam do devet odsto lica završi u bolnici - rekao je Šeranić na konferenciji za novinare nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je dodao da je donesena odluka da svi zdravstveni radnici sa Biroa za zapošljavanje budu angažovani u zdarvstvenim ustanovama u Srpskoj, te da će troškove njihovog angažovanja snositi Vlada Srpske, a ne zdravstvene ustanove.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić istakao je da u narednih tri do šest mjeseci ima dovoljno zaštitne opreme u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

- Na stanju imamo tri miliona običnih zaštitnih maski, a naredne sedmice nam dolazi još deset miliona - rekao je Kusturić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo rekao je da je na Univerzitetskom kliničkom centru 40 osoba na respiratoru, što je dovoljan alarm za građane da shvate ozbiljnost situacije.