Alen Šeranić - Foto: RTRS
U Republici Srskoj dozvoljeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta u dane vikenda, saopštio je danas ministar zdrvalja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci, održanoj nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, Šeranić je rekao je da je van snage stavljena Uredba o zabrani kretanja van mjesta prebivališta u dane vikenda.

Ministar Šeranić je naveo da ova odluka stupa na snagu od sutra.

– Nošenje maske je obavezno bez obzira na to da li ste sami u šetnji napolju ili ne – precizirao je Šeranić i dodao da je danas štab razmatrao zaključak po pitanju dolaska stranaca iz poslovne zajednice u BiH, i definisano je šta treba da podrazumijeva taj dolazak.

Ovaj zaključak je usaglašen sa Federacijom BiH.

-Nadamo se da će to biti i buduća odluka Savjeta ministara BiH, kada je u pitanju dolazak ljudi iz poslovne zajednice, stranaca koji imaju obaveze prema svojim kompanijama koje se nalaze u RS i BiH. Definisali smo usaglašeno jasnu proceduru šta znači kada strani državljanin zbog poslovnih obaveza treba da uđe u RS – kaže Šeranić.

To će prije svega značiti izdavanje određenog rješenja nadležne inspekcije, ali da bi to mogli da dobiju treba da imaju prije svega potvrdu o negativnosti testa na korona virus ovlašćene laboratorije koja ne smije biti starija od 48 sati.