Alen Šeranić - Foto: RTRS
Na Banjačkom velesajmu danas je nastavljena vakcinacija stanovnika starijih od 65 godina, a trebalo bi da se u toku dana protiv virusa korona vakciniše oko 300 građana Banjaluke.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je nakon posjete Banjalučkom velesajmu da su u Srpsku stigle vakcine "Fajzer" i "Astra Zeneka" iz Kovaks mehanizma, te da se očekuju vakcine kineskog proizvođača.

- Nadam se da ćemo u toku ove sedmice na vakcinaciju pozvati i lica mlađa od 65 godina koja boluju od hroničnih oboljenja. Sa tom kategorijom stanovništva i kategorijom starijom od 65 godina završavamo drugu fazu vakcinacije - rekao je Šeranić.

Šeranić kaže da nakon dolazi treća faza u koju spadaju radnici koji rade u javnim službama, školama, akademijama, policiji, kao i ostali zainteresovani građani.

- Do sada u Srpskoj, prema izvještajima Instituta za javno zdravstvo, nije bilo značajnijih neželjenih reakcija na primljenu vakcinu - istakao je Šeranić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je današnji početak masovne imunizacije stanovništva na virus korona veoma značajan.

- U narednom periodu očekujemo još bolji odziv - kazao je Zeljković.

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović naglasila je da je danas počela masovnija vakcinacija Banjalučana, te da je predviđeno da se na dnevnom niovu danad i u narednih nekoliko dana vakciniše oko 300 osoba.