Alen Šeranić (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da su bili očekivani prvi slučajevi zaraze virusom korona u školama, te naglasio da je značajno da se epidemiološki ispita porijeklo zaraze.

- Od 5. marta smo imali slučajeve zaražene djece uglavnom u okviru samih porodica, tako da ovo nije neuobičajena pojava. Značajno je da se epidemiološki ispita porijeklo zaraze i da se vidi gdje je potencijalno mjesto, da li je riječ o djetetu koji dolazi iz porodičnog žarišta ili je na neki drugi način bilo zaraženo kako bismo ispratili sve kontakte tog djeteta - rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

Kada je riječ o školama, dodao je ministar, one su postupile u skladu sa preporukama. Šeranić dodaje da se planira unapređenje lične zaštite unutar samih školskih ustanova.

On je rekao da se prati stanje u školama te je naglasio da će Institut za zaštitu zdravlja na kraju septembra sačiniti rezime svega što se dešavalo u školama, te će se vidjeti u kojem pravcu treba djelovati.

Šeranić je, upitan da prokomentariše problem djece oboljele od virusa korona uzrasta jedne, dvije ili tri godine smještene u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske, sa kojima roditelji ne mogu da borave, rekao da je u razgovoru sa rukovodstvom UKC-a zatražio da razmotre mogućnosti da majke djece do tri godine borave tu sa djecom, te da se obezbijede adekvatni protokoli.

On je istakao da se u bilo kojem javnom objektu moraju poštovati epidemiološke mjere, pa i u školama, dodavši da je poznato ko predlaže mjere, ko ih sprovodi, te na koji način će se sprovođene mjere kontrolisati.

Govoreći o očekivanjima kada je riječ o ruskoj vakcini protiv virusa korona,
Šeranić je naglasio da nacionalna tijela, odnosno tijela koja su regulatori po pitanju lijekova i medicinskih sredstava ili samih pacijenata, treba da daju adekvatno odobrenje za upotrebu.

- Onog trenutka kada se bilo koja vakcina pojavi i u Srpskoj, odnosno kada dođe do same BiH, Agencija za lijekove BiH će morati dati svoje mišljenje o tome kako bi se mogla naći na tržištu. Kada vakcina dođe do nas, ruska ili bilo kojeg drugog proizvođača, shodno sertifikatu kvaliteta i bezbjednosti će biti cijenjena i na taj način će se upotrebljavati kod nas - rekao je Šeranić.