„Servisi podrške – dobar način socijalne uključenosti“ je naziv projekta koji će u narednih godinu dana provoditi Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ Trebinje.


Kako je saopšteno danas na savjetovanju koje je održano u Trebinju ove aktivnosti se provode u okviru velikog projekta Regionalni projekat lokalne demokratije na zapadnom balkanu koji realizuje UNDP- Razvojni program Ujedinjenih nacija.
“Grad Trebinje je jedna od 20 lokalnih zajednica u kojima se realizuje ovaj projekat u iznosu od 56.740 KM”, kaže Mijat Šarović, koordinator programa za grad Trebinje.
“U projektu ćemo razviti dva nova oblika podrške osobama sa invialiditetom na području lokalne zajednice, jedan je kroz već postojeći Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama koji će biti obogaćen novim sadržajima kao što su produženi boravak i vikend boravak, a drugi, pilot projekat je stanovanje uz podršku za osobe sa posebnim potrebama”, ističe Šarović.
“Kroz ovaj projekat biće iznajmljivani stanovi u kojima će samostalno da žive naši članovi”, ističe Šarović i naglašava da očekuje pozitivne rezultate.
Kako se moglo čuti na današnjem sastanku projekat „Servisi podrške – dobar način socijalne uključenosti“, u dobroj mjeri je zaživio u Federaciji BiH. Kao posebno dobar primjer apostrofirano je Jajce.
O iskustvima iz Federacije BiH, odnosno o stanovanju uz podršku u zajednici u stanovima u skladu sa željama i izborom korisnika u zavisnosti sa individualnim potrebama korisnika, procjeni sposobnosti za samostalan život osoba s intelektualnim teškoćama, provođenju pojedinih programa i podrška samostalnom životu, govorio je Haris Haverić, predsjednik Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije Bosne i Hercegovine.
Radio Trebinje