Šezdeset godina braka Sima i Nade Ćosović iz Foče, temelji ljubav, poštovanje i podrška koju su jedno drugom bespogovorno darovali. Proslavljajući "dijamantsku svadbu" – okupili su svoje najmilije djecu, unučad, rodbinu i prijatelje, s kojima svjedoče o srećnoj zajednici i stalnoj nadahnutosti predstavljenoj u narodnoj krilatici "da Bog da zdravlja i pameti". Vjerni porodičnim vrijednostima imaju korisne lekcije i mlađim naraštajima.
Simo i Nada Ćosović proslavili 60 godina braka - Foto: RTRS
Simo i Nada Ćosović proslavili 60 godina brakaFoto: RTRS

U dobrom raspoloženju supružnici Nada i Simo Ćosović, kao i prvog dana prije šezdeset godina kako su prihvatli bračni zavjet.

Mnogo toga se nizalo od kućenja, podizanje djece, stalnog bdijenja nad skladnosti porodičnog života. U sedmu deceniju "omiljene veze" ušao je sa osamdeset šest godina života. Životno i bračno iskustvo, čine ga ponosnim da iz nepisanog "porodičnog romana" ima dušekorisnih odlomaka.

Brak je od Boga blagosloven - priča Simo.

I Nada u saglasju sa mužem – kratko i odvažno potvrđuje da je šest decenija proteklo u slozi.

- Zadovoljni smo kako smo proživjeli svoj vijek - ističe Nada.

A ko i ne bi bio zadovoljan, kada su prema kazivanju fočanskih "dijamantskih mladenaca" život proveli u dogovoru, a ne prema ugovoru. Različita gledišta su razgovorom dovodili do jedinstvenog opredjeljenja da budu dostojni zavjeta koji su dali prvog dana. Unucima i njihovim vršnjacima, daruju lekcije.

Mlađi, sada već u ozbiljnim godinama i oni s manjim brojkama u rodnom listu, priznaju da su imali šta da nauče. Ponosni su da je tako i ostalo.

Domaćin "dijamantske svadbe" koračajući u devetoj životnoj deceniji, pojašnjava da materijalna bogatstva ne mogu zamijeniti, ona koja proističu iz sretenja dva supružnika na slozi i molitvenom uzrastanju koje plamti iz ljubavi, vjere i nade. Vođen duhovnom snagom molio se u brojnim svetinjama za zdravlje i slogu svoje "Crkve u malom", rođaka i prijatelja.

Posjetio sam Jerusalim Svetu zemlju. Bez obzira na sve i ovolike godine nadamo se još da poživimo u zdravlju i slogi - kaže za kraj Simo.

"Na mnoga i blaga ljeta", s ovim riječima potomci, rodbina i prijatelji, nazdravljali su vremešnim sretnim mladencima uz uvjerenje da će se sretati na zajedničkim proslavama i svjedočiti da se u sabornosti ispisuju najljepše priče i grade naugasiva sjećanja.