Šest razloga zašto ne bi trebalo spavati u toploj prostoriji

Mnogi ljudi vole da spavaju u toplim prostorijama, ali kako pokazuju iskustva i istraživanja to može da nas učini sklonijim infekcijama i nekim ozbiljnim bolestima. Od grijanja vazduha u sobi u kojoj spavate može da se izgubi kvalitet.

Postoji šest razloga zašto bi trebalo isključiti grijanje u toku noći.

1. Toplota može da poremeti san

U toku noći temperatura tijela blago pada, što je signal da je vrijeme za spavanje.

Ukoliko je temeperatura u prostoriji u kojoj spavate visoka, to može da ometa proces termoregulacije tijela i da uzrokuje da se osjećate umorno, nelagodno i uznemireno.

Visoka sobna temperatura može da utiče na smanjenje vremena trajanja REM faze spavanja. To može da uzrokuje da se sljedeći dan osjećate umorno, da imate manjak koncentracije, ali i da otežano pamtite.

2. Može da izazove osjećaj bola u grudima i probleme sa srcem

Grijanje prostorija može da uzrokuje povećanje nivoa ugljen monoksida u prostoriji u kojoj spavate. Zbog toga je preporuka da grijanje isključujete prije spavanja, jer sa povećanjem nivoa ugljen dioksida iznad sigurne mjere, povećeva se njegova štetenost za naše zdravlje.

Kao posljedica ovoga mogu da se pojave bolovi u grudima i neki srčani problemi.

3. Toplota isušuje kožu

Spavanje u pretjerano toplim prostorijama tokom noći može uzrokovati isušivanje kože zbog nedostatka vlage. Takođe, koža može postati nadražena, pa se može javiti i perutanje.

4. Vazduh u sobi može postati nekvalitetniji

Ako soba nije pravilno provjetrena, dugotrajni periodi prekmjerne toplote mogu negativno uticati na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. To može dugoročno izazvati zdravstvene posljedice i potencijalno dovesti do respiratornih problema.

5. Može da oslabi imuni sistem

Bakterijama odgovara suv vazduh i na njemu duže preživljavaju. Ako je vazduh u sobi suv, to nerijetko može da bude uzročnik češćih infekcija tokom zime.

6. Ni za bebe nisu dobre pretople prostorije

Bebe su osjetljivije na toplotu, pa im tako zagrijane prostorije nisu prijatne, jer im se koža znatno brže suši. Takođe, sluz u nosu koja je odgovorna za hvatanje bakterija lako se suši u prostoriji sa pretoplim vazduhom.

Kada se sluz osuši, imunološki sistem je oslabljen i skloniji infekciji. To sve čini da bebe postanu manje otporne na infekcije, pa samim tim i često bolešljive.

(Telegraf.rs)