Nacionalni korodinator za reproduktivno zdravlje Sanja Sibinčić rekla je danas u Trebinju da u Republici Srpskoj, u odnosu na FBiH, postoje bolji uslovi za parove koji se odluče za vantjelesnu oplodnju, te da se u korak prate Srbija i Hrvatska.



Sibinčićeva je na prijemu u gradskoj upravi istakla da je posebno zadovoljstvo biti u gradu koji podržava projekat reproduktivnog zdravlja.
"U posljednjih 22 godine u Republici Srpskoj je stalno negativan prirodni priraštaj, a kao i ostali dijelovi, i Hercegovina ima problem sa brojem rođenih beba", rekla je Sibinčićeva.
Ona je naglasila da je grad Trebinje prepoznao problem pada nataliteta u Republici Srpskoj i finansirao treću vantjelesnu oplodnju, a nezaposlenim roditeljima sa više od troje djece omogućio zaposlenje.
Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić je napomenuo da će Trebinje i dalje podržavati projekte poput besplatne treće vantjelesne oplodnje, bez ograničenja u godinama i iznosu.
"Nakon rješavanja problema nezaposlenosti roditelja koji imaju troje i više djece planiramo da u narednom periodu ponudimo i zaposlenje roditeljima koji imaju dvoje djece, a jedan roditelj ne radi", rekao je Ćurić.

On je podsjetio i na finansijsku podršku djeci sa sela u iznosu od 75 do 125 KM, ali i obezbjeđivanje novca za odlazak u inostranstvo parovima čiji se problemi ne mogu riješiti u ustanovama u BiH.
"Gdje god prepoznamo probleme u čijem rješavanju gradska uprava može da učestvuje, spremni smo da pomognemo", zaključio je Ćurić.
U organizaciji trebinjskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" u gradskom parku poslijepodne će biti organizovano druženje beba rođenih nakon vantjelesne oplodnje sa Sanjom Sibinčić.
Srna