“Civilizacijski sumrak u Ljubinju”, kako su mještani nazvali trenutak kada je zatvoren posljednji kiosk na kojem su mogli da kupe novine, uskoro će obilježiti i svoju prvu godišnjicu! Naime, ova opština je prije gotovo godinu, ostala bez jedinog kioska, u kome su stanovnici ovog malog mjesta mogli da kupe štampu.


Iako je i prethodni načelnik Vesko Budinčić najavljivao da će problem riješiti u što kraćem roku, Ljubinjci koji vole da se informišu uz miris štampanog papira, još uvijek nemaju gdje da kupe ni dnevnu, ni periodičnu štampu.
S obzirom na to da ova mala hercegovačka opština nema ni lokalni radio, ne čudi što mnogi Ljubinjci kažu da žive u “civilizacijskom sumrak”.
Prema najavama novog načelnika Ljubinja Darka Krunića, problem prodaje štampe u ovoj lokalnoj zajednici trebalo bi da bude riješen tokom ovog mjeseca.
– Prije 15-tak dana razgovarao sam sa vlasnikom firme “Đim trejd” koja je držala taj posljednji kiosk, a koji su zatvorili zbog ekonomske neisplativosti. On je obećao da će pokušati ponovo da otvori kiosk. Trenutno je u pregovorima sa distributerima sa kojima pokušava da se dogovori da oni prilikom dostave štampe, prave krug iz Sarajeva preko Foče, pa do Trebinja, a da se onda u Sarajevo vraćaju preko Ljubinja. Na taj način štampa bi ovdje bila između 10 i 11 časova ujutro i tu bi firma vidjela ekonomsku isplativost – objašnjava Krunić.
Problem je, kako kaže, ranije i bio taj što je štampa stizala tek poslijepodne, a niko u 21. vijeku ne želi da daje novac za „bajate“ informacije.
– Vi kada dobijete ujutro ranije štampu, možete nešto i prodati, ali ako je dobijete u poslijepodnevnim satima, to je već problem. U firmi „Đim trejd“ raspoloženi su da kupe novi kiosk i da ga postave u Ljubinje, a što se tiče nas, mi ćemo im obezbijediti lokaciju koju oni izaberu. Očekujemo da bismo ovaj problem mogli da riješimo tokom nekih mjesec dana – kaže Krunić.
Ljubinjci kažu da se jedna lokalna zajednica u kojoj se ne prodaje štampa ne može nazvati urbanom. Novine su, kažu, u ovo malo mjesto stizale čak i za vrijeme rata, pa ne mogu da vjeruju da ako žele da kupe štampu, moraju da odu čak do Trebinja ili Stoca.
– Nadamo se da će se to uskoro riješiti. Evo, ako nema kioska, bilo bi dobro da novine možemo da kupimo na benzinskoj pumpi ili u marketu, ali ni oni ne drže štampu. Kada je postojao kiosk, dešavalo se da novine stignu tek oko 13 ili 14 časova, pa nam ni to nije bilo neko rješenje. Sve što nas je zanimalo, do tog doba pročitali bismo na portalima ili vidjeli na televiziji – kažu Ljubinjci.
Ljubinje nije jedina hercegovačka opština u kojoj nema štampe. Novine se ne prodaju ni u Berkovićima.
Neda Petković/SrpskaCafe